19 iulie 2016

Niciuna din cele 38 de şcoli verificate nu prezintă securitate la incendii
·        În vederea autorizării din punct de vedere sanitar, la nivel local au fost propuse spre alocare fonduri pentru 18 unităţi şcolare.
·        Suma necesară pentru autorizarea unităților școlare din punct de vedere sanitar, cât şi al securităţii la incendii, se ridică la nu mai puţin de  84 milioane lei

În baza Ordinului nr. 261 din 7 iulie 2016, al prefectului Constantin Harasim, în judeţul Suceava a fost constituită o comisiei interinstituţională pentru verificarea unităţilor şcolare neautorizate. Structura şi-a intrat în atribuţii pe 13 iulie, din comisie făcând parte reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” şi Instituţiei Prefectului. Astfel, informează Constantin Harasim, până astăzi, din cele 461 de unităţi  de învăţământ neautorizate din judeţul Suceava, supuse controlului au fost 38 de şcoli şi grădiniţe. Acestea se află pe raza a 7 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv Boroaia, Bogdăneşti, Rîşca, Broşteni, Ostra, Horodnicu de Jos şi Horodnicu de Sus, iar rezultatul verificărilor nu este tocmai încurajator.  „Nici una dintre unităţile şcolare verificate nu deţine avizul de securitate sau autorizaţie de securitate la incendiu”, a transmis reprezentantul Guvernului în teritoriu.  Constantin Harasim, prefectul de Suceava, susţine că, dată fiind situaţia întâlnită teren, în vederea autorizării din punct de vedere sanitar, la nivel local au fost propuse înspre alocare fonduri pentru 18 unităţi şcolare. În consecinţă vor avea parte de susţinere financiară Boroaia, cu 8 unităţi şcolare din cele 8 neautorizate; Bogdăneşti, pentru o unitate şcolară din cele 6 neautorizate; Broşteni, pentru toate cele 6 neautorizate; Ostra, pentru o unitate şcolară din cele două neautorizate şi Horodnicu de Sus, pentru 2 unităţi şcolare din cele 6 neautorizate. Rîşca nu va primi sumele de care au nevoie cele 8 unităţi şcolare neautorizate, la fel ca, de altfel, şi Horodnicu de Jos, care are  două unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean, în cele 461 de unităţi şcolare neautorizate îşi desfăşoară activitatea peste 33.000 copii, reprezentând un procent de 29% din totalul școlarilor și preșcolarilor din județ. Din cele prezentate de instituţiile abilitate, suma estimată necesară pentru autorizarea unităților școlare din punct de vedere sanitar, cât şi al securităţii la incendii, se ridică la nu mai puţin de  84 milioane lei.