14 iulie 2016

Primăria Suceava a blocat vânzare la licitaţie a unor bunuri ale falitei Termica
·             Printr-o altă acţiune, juriştii executivului sucevean cer obligarea Termica la recunoaşterea dreptului de preemţiune a autorităţilor locale, cât şi la vânzarea prin negociere, pornind de la valoarea din contabilitate, actualizată.
·              „Ne vom bate să plătim cât mai puţin pentru aceste bunuri de care Primăria are nevoie”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.        
Organele judecătoreşti au dat câştig de cauză Primăriei municipiului Suceava, emiţând ordonanţă prezidenţială de suspendare a  demersurilor prin care Termica intenţiona să vândă bunuri absolut necesare prestării serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.    
Hotărârea a venit pe 5 iulie, în chiar ziua licitaţiei, Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că suspendate sunt şi celelalte 4 etape de licitaţie aprobate de creditorii fostului operator de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, aflat în faliment şi lichidare judiciară. De cumpărarea activelor scoase la mezat s-a arătat interesată Woma Ecoserv Construct SRL din satul Tătărani, comuna Bărcăneşti, judeţul Prahova, despre care consilierul PSD, Vasile Mocanu opina, în şedinţa deliberativului municipal, că “această firmă este cea care a pus la pământ combinatul de la Călăraşi şi nu este nicio problemă să pună şi ceea ce este la Termica”.

„S-a admis cererea de ordonanţă prezidenţială, ca atare, instanţa a dispus suspendarea licitaţiei care a avut loc pe 5 iulie şi, de asemenea, celelalte 4 licitaţii, stabilite în adunarea creditorilor”, a arătat şeful administraţiei locale. În urma unei hotărâri a Consiliului Local, Primăria a comandat propriul studiu de evaluare la evaluatorul cu care are încheiat contract, intenţia fiind aceea de a achiziţiona respectivele active în urma unei negocieri. Aceasta întrucât, în opinia edilului-şef sucevean, instalaţiile şi echipamentele în cauză ar fi fost supraevaluate, juriştii executivului cerând organelor de judecată să oblige Termica la tratative, pornind de la valoarea din contabilitate a bunurilor.  Pe de altă parte, se cere ca, în luarea unei decizii, instanţa să tină cont şi de dreptul de preemţiune al autorităţilor locale, în baza contractului de delegare a serviciului, semnat cu conducerea Termica.  „Ne vom bate să plătim cât mai puţin pentru aceste bunuri de care Primăria are nevoie, chiar la valoarea din contabilitate, actualizată. Vom face o acţiune şi în acest sens, inclusiv cu trimitere la dreptul de preemţiune, pe care îl avem în baza contractului de transferare a Termica de la Electrocentrale, în care se spune că Primăria are întâietate la cumpărarea cestor bunuri”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. În lipsa respectivelor instalaţii şi echipamente, societatea comercială Thermonet, succesorul Termica este, nu va putea presta serviciul de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat.