09 iulie 2016

Judeţul Suceava primeşte insuficiente fonduri pentru remedierea stricăciunilor făcute de vremea rea
„Mă mir şi mă întreb de ce se dau doar 26,69 milioane de lei, în condiţiile în care, în ţară, sunt judeţe care au primit mai mult, raportat la nevoile existente?”, a iterat, într-o conferinţă de presă, Cătălin Nechifor, fostul preşedinte la CJ.
Liderul grupului politic al consilierilor judeţeni PSD spune că  este de dorit să nu se întâmple ca în 2011, când s-au atribuit lucrări fără licitaţie şi susţinere financiară, iar în legislatura următoare a trebuit să se schite arierate de 1.250 de miliarde lei vechi.        
Judeţul Suceava ar trebui să primească mai mulţi pentru îndepărtarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Cătălin Nechifor, liderul grupului politic PSD din Consiliul Judeţean, care a precizat că, personal, cât şi prin parlamentarii social-democraţi suceveni, face apel la Guvern în vedere suplimentării fondurilor aprobate în cea mai recentă hotărâre a executivului din Capitală.  Nechifor s-a arătat surprins şi mirat că de la bugetul de stat s-a alocat mai puţin de jumătate din valoarea pagubelor de peste 60 de milioane de lei inventariate de comisiile înfiinţate la nivelul Prefecturii Suceava, mai ales că în această sumă nu intră şi stricăciunile pricinuite ulterior de vremea rea. „Din informaţiile pe care le am eu şi colegii mei parlamentari, ar trebui ca Suceava să primească mai mulţi bani. Mă mir şi mă întreb de ce se dau doar 26,69 milioane de lei, în condiţiile în care, în ţară, sunt judeţe care au primit mai mult raportat la nevoile existente? Banii şi aşa vin greu, pentru că, deocamdată sunt pe hârtie, iar până vor intra în conturile primăriilor însemnă transfer bancar, hotărâre de consiliu, licitaţii şi alte proceduri administrative”, a arătat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.  Cătălin Nechifor  a dat ca exemplu ceea ce s-a întâmplat în anul 2011, pe vremea mandatului PDL al actualului şef al executivului judeţean, Gheorghe Flutur, când  fondurile pentru remedierea stricăciunilor făcute de revărsările de ape au fost insuficiente, iar  firmele de construcţii au lucrat pe propriii bani. Conform lui Nechifor, la acea a dată, s-au făcut contractări de urgenţă fără a se respecta procedura de achiziţii publice şi s-a dat ordin de începere a lucrărilor în lipsa asigurării resursei financiare.  
„La momentul respectiv, Guvernul României a păcălit atât administraţia, cât şi pe cetăţenii care au fost afectaţi de inundaţii. Printr-o alocare insuficientă, numai în Suceava au existat arierate de circa 1.250 de miliarde de lei vechi, preponderent regăsite în facturi care s-au emis pe baza celor solicitări cu privire la intervenţiile la infrastructura afectată de inundaţii”, a explicat Cătălin Nechifor, menţionând că demersul de suplimentare a fondurilor are în vederea sprijinirea atât a părţii publice, cât şi a celei private, întrucât afectate au fost inclusiv gospodăriile populaţiei şi culturi agricole.