01 iulie 2016

Consilierii locali au aprobat,
Grădiniţă pe locul unei foste staţii electrice pentru troleibuzele ceauşiste, care aveau să nu mai ajungă în Obcini
În urmă cu 1 an, actualii aleşi PNL cereau evacuarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi transformarea clădirii într-o grădiniţă, iniţiativă pe care primarul Ion Lungu a considerată „un abuz” şi „o naţionalizare”.       
În februarie 2009, Primăria a mai dat în folosinţă o grădiniţă în cartierul Obcini, aceea de pe strada "Slătioarei", investiţia însumând 1,62 milioane lei.
După multe căutări, Primăria Suceava a identificat o soluţie pentru ridicarea unei grădiniţe cu program prelungit în cartierul Obcini. Primarul Ion Lungu a declarat că, după lungi insistenţe, s-au găsit 5 ari de teren disponibil pe strada „Rulmentului”, aparţinând societăţii comerciale Transport Public Local.    Suprafaţă respectivă este ocupată de clădirea unei staţii de transformare a energiei electrice destinată deservirii reţelei de transport cu troleibuze, care, la finele anilor 80, trebuia să fie extinsă în cvartalul în cauză. Amplasamentul a fost vizionat de proiectant şi, cu toate că este „cam înghesuit”, Consiliul Local a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, alocarea sumei de 150.000 de lei pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice. Ulterior, după cum a afirmat şeful executivului, banii necesari construirii imobilului ar urma să fie accesaţi printr-un proiect cu finanţare europeană. „Intenţionăm să construim o grădiniţă cu program prelungit în cartierul Obcini, cu fonduri europene. Tocmai de aceea am intrat în Consiliul Local cu o rectificare de 150.000 de lei pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice. Avem terenul, dar, sigur, mi-aş fi dorit ca aceasta să fie în centrul cartierului, echidistant faţă de toate zonele. Din păcate nu este altă posibilitate decât pe strada <Rulmentului>, însă va grădiniţa fi căutată şi benefică pentru copii din această parte a oraşului”, a subliniat Ion Lungu, primarul Sucevei.

În urmă cu exact 1 an, actualii consilierii PNL au întocmit un proiect de hotărâre prin care cereau împuternicirea primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, să facă demersurile necesare pentru înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit, în cartierul Obcini, în clădirea în care îşi desfăşară activitatea Agenţia pentru Protecţia Mediului. În opinia şefului executivului, evacuarea sediului APM ar fi fost „un abuz”.  "Nu cred că noi avem baza legală ca să facem naţionalizări în municipiul Suceava. Este cel mai abuziv proiect de  hotărâre de 14 ani, de când sunt consilier şi primar în Suceava", releva la acea dată şeful administrativului municipal. Tot atunci, Ion Lungu reliefa pe lista de priorităţi a Primăriei figurează înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit în cartierul Obcini, inclusiv cu fonduri europene. O altă variantă luată în calcul era amenajarea viitoarei grădiniţe pe structura imobilelor aparţinând fostei Pieţei private din cartier, administrată de firma Ichim Serv. Pentru perfectarea tranzacţiei, reprezentanţii Ichim Serv au cerut 367.000 de euro, în urma studiului de evaluare al societăţii specializate cu care are contract Primăria, municipalitatea a propus 352.800 de euro. De precizat este că, în februarie 2009, Primăria a inaugurat o nouă grădiniţă în cartierul Obcini, pe strada "Slătioarei".  Investiţia s-a ridicat la 1,62 milioane lei, 920 de mii de lei fiind contribuie locală, iar diferenţa reprezentând fonduri alocate de Guvern.