14 iulie 2016

La bugetul sucevean au intrat numai jumătate din veniturile estimate 
·        Cu 56% venituri proprii, „Primăria  este sănătoasă din acest punct de vedere”, o situaţie de nedorit fiind coborârea sub pragul limită de 50%.
·        Modificărilor ţintite ale Codului fiscal nu au condus la  încasări spectaculose din amenzi şi penalităţi, acestea crescând doar cu 6% faţă de primele 6 luni ale lui 2015.
În primele 6 luni ale anului 2016, în vistieria locală au intrat doar 50% din sumele fundamentate şi aprobate prin buget de către autorităţile din municipiul Suceava, a remarcat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ. „Din păcate, la data de 30 iunie, din veniturile curente, s-a încasat doar jumătate suma preconizată”, a subliniat ocupantul fotoliului administrativ  din Areni. Lungu a precizat că, în ciuda acestui fapt, în comparaţie cu primul semestrul al anului 2015, în valoarea absolută, intrările sunt, per total, cu 2,83% mai mari. Astfel, veniturile proprii ale administraţiei locale reprezintă 56% din totalul bugetar, condiţii în care „conform teoriei economice, Primăria  este sănătoasă din acest punct de vedere”, o situaţie de nedorit fiind coborârea sub pragul limită de 50%. Intrările din taxele şi impozitele pe proprietate au sporit cu 15,96%, raportat la primele 6 luni ale anului trecut. Ediul-şef sucevean a punctat că, deşi se aşteptau încasări spectaculoase din amenzi şi penalităţi de întârziere - graţie modificărilor ţintite ale Codului fiscal -, acestea au crescut doar cu 6% faţă de intervalul omolog al lui 2015.      „Se preconiza că se va încasa mai mult din amenzi, dar nu s-a adeverit, cu toată modificarea legii care prevedea că, contribuabilii, persoane fizice sau persoane juridice, trebuie să plătească mai întâi amenzile, penalităţile şi majorările de întârziere şi abia mai apoi debitul curent”, a reliefat primarul municipiului Suceava, punctând că  din cauza cestei constrângeri mulţi suceveni s-au văzut în imposibilitatea de a-şi onora obligaţiile de pe anul în curs. Ion Lungu a recomandat contribuabililor să facă  tot posibilul să-şi achite datoriile, întrucât, „chiar dacă nu este plăcut şi confortabil”, Primăria se vede nevoită să „întărească” Serviciul de executări silite, pentru a recupera restanţele de circa 15 milioane de euro, inclusiv prin blocarea conturilor.