19 iulie 2016

Vijelia a spulberat peste 2.300 de hectare de pădure de molid, la Demăcuşa

·        Afectată a fost masă lemnoasă de circa 24.000 de metri cubi,  pe o suprafaţă compactă de 35 de hectare fiind doborâţi toţi arborii.

Furtuna din seara de 17 iulie 2016 a produs, în mai puţin de două ore, între 16.00 şi 18.00, importante pagube în fondul forestier prin ruperea dar, mai ales, prin dezrădăcinarea şi doborârea la pământ a arborilor, informează Mihai Găşpărel, inspector şef al Gărzii Forestiere Suceava. 
Conform responsabilului sucevean, doborâturile s-au înregistrat în fondul forestier proprietate a statului, în zona Demăcușa, pădure administrată prin Baza experimentală Tomnatic. Astfel, afectate au fost păduri de molid, atât cele tinere, cât şi arborete aflate la vârsta exploatării. Suprafaţa totală cu doborâturi şi rupturi disparate de arbori este de peste 2.335 de hectare, volumul masei lemnoase puse la pământ fiind estimat la circa 24.000 de metri cubi. Pe o suprafaţă compactă de 35 de hectare au fost doborâţi toţi arborii, volumul acestei doborâturi fiind apreciat la 15.000 de metri cubi, în timp ce restul de 9.000 de metri cubi de material lemnos sunt răspândiţi pe alte circa 2.300 de hectare. ”Silvicultorii lucrează la deschiderea drumurilor forestiere blocate. Au fost identificate zonele afectate de calamitate şi s-a întocmit o programare a lucrărilor de evaluare a masei lemnoase de exploatat, urmând ca, în cel mai scurt timp, aceasta să fie scoasă la licitaţie şi să înceapă lucrările de exploatare forestieră”, a declarat Mihai Găşpărel, inspector şef al Gărzii Forestiere Suceava.