27 iulie 2016

Doina Naum, şeful DRFP Iaşi:
Pentru eliminarea suspiciunilor de favoritism, firmele sucevene vor fi controlate de inspectori fiscali din alte judeţe  
·        Atunci, nu o să ne mai acuze nimeni că nu suntem imparţiali sau că favorizăm pe cineva”, a arătat în Suceava, responsabilul ieşean.
Agenţii economici din judeţul Suceava ar putea fi controlaţi de inspectori fiscali din celelalte judeţe ale Regiunii de Dezvoltarea Nord Est, a declarat, în Suceava, Doina Naum, directorul general al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri sucevean, organizată la Palatul Administrativ din reşedinţa de judeţ, responsabilul ieşean răspunzând, astfel, suspiciunii induse în timpul discuţiilor, precum că organele de control nu ar fi imparţiale. „Vom analiza posibilitatea ca organele de inspecţie fiscală de la nivelul Regiunii, care pot fi din alt judeţ, respectiv Neamţ, Iaşi sau Vaslui, să facă inspecţiile fiscale la Suceava. Şi, atunci, nu o să ne mai acuze nimeni că nu suntem imparţiali sau că favorizăm pe cineva”, a arătat Naum.
În ceea ce priveşte nemulţumirilor cu referire la multitudinea inspecţiilor fiscale, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi a ţinut să evidenţieze că acestea sunt organizate în funcţie de riscul fiscal, stabilit în baza unor criterii şi fişe de analiză care iau în calcul elemente care privesc depunerea la timp a declaraţiilor fiscale; rectificarea acestor documente; întârzierile la plată; cereri şi acordări de eşalonări la plată; ritmul de schimbare a sediului social; corectitudinea cesionării părţilor sociale; deţinerea de societăţi în insolvenţă; existenţa cazierului fiscal şi „multe alte asemenea aspecte”. „Mă miră foarte mult ceea ce se afirmă, că vin funcţionarii şi spun haide de să ne mai vedem, să ne mai ascultăm, haide să vedem ce mai este de analizat. Nu cred că acest lucru ar trebui să se mai întâmple, cel puţin începând cu 1 august 2013, când ANAF a intrat într-un proces de  regionalizare”, a explicat Doina Naum, directorul general al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi.

În România sunt organizate 8 direcţii regionale de finanţe publice, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava fiind în raza de competenţă a Direcţiei cu sediul la Iaşi, alături de administraţiile din Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Vaslui. La nivelul judeţului Suceava figurează în evidenţe aproximativ 18.000 de contribuabili persoane juridice activi şi 5.000 inactivi.  La acestea se adaugă circa 126.000 de persoane fizice administrate pe cod numeric personal şi încă în jur de 16.000 administraţi pe cod de identificare fiscală. Alţi de 326 contribuabili mijlocii din judeţul Suceava sunt „administraţi” direct la Iaşi.