01 iulie 2016

Primăria cere anularea licitaţiei prin care Termica vinde bunuri strict necesare alimentării Sucevei cu agent termic
„Ne adresăm instanţei pentru o ordonanţă prezidenţială, să suspendăm, să anulăm licitaţia, pe considerentele că terenul şi o parte din clădiri sunt ale Primăriei”, a declarat primarul Ion Lungu.
„Această firmă este cea care a pus la pământ combinatul de la Călăraşi şi nu este nicio problemă să le pună şi pe cele de la Termica”, a semnalat Vasile Mocanu, consilier PSD, referindu-se la ofertantul prahovean care s-a înscris la licitaţie.
Primăria municipiului Suceava contestă licitaţia publică  de pe 5 iulie prin care lichidatorii falimentarei Termica scot la vânzarea instalaţii şi echipamente folosite în prezent la asigurarea  serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic în sistem centralizat de către noul operator Thermonet. „Ne adresăm instanţei pentru ordonanţă prezidenţială să suspendăm, să anulăm licitaţia, pe considerentele că terenul şi o parte din clădiri sunt ale Primăriei municipiului Suceava şi că avem buna credinţă de a clarifica situaţia şi de a cumpăra aceste lucruri”, a precizat primarul Ion Lungu în prima şedinţa ordinară a noului Consiliul Local, menţionând că, printre altele sunt, în joc sunt aducţiunile de apă industrială şi activele staţiei electrice de transformare de 110 KV.  Aleşii locali au aprobat o hotărâre privind intenţia de dobândire a bunurilor aferente serviciului  de alimentare cu energie termică şi care se află în patrimoniul fostului prestator Termica, intrat în procedura falimentului în urmă cu 1 an. În acelaşi timp, consilierii au fost de acord ca autorităţile locale să comande  propriul său raport de evaluare a echipamentelor şi instalaţiilor strict necesare prestării respectivului serviciu public. 
La întrebările ridicate de alesul social-democrat Eugen Girigan, edilul-şef a precizat că municipiul Suceava nu se va înscrie la licitaţie, însă hotărâre aprobată va fi relevantă pentru intenţia de achiziţionare a bunurilor, în timp ce raportul de evaluare va oferi o bază de aplicare pentru fundamentarea decizie de cumpărare. „Facem evaluare, Consiliul Local va vedea dacă este mult sau puţin şi vom spune că noi doar atât putem da. Astăzi este demarată o procedură de licitaţie. Ca atare, trebuie să venim cu o hotărâre, pentru că, probabil, vom ajunge instanţă, iar cei de la Termica se vor prevala de legea falimentului, iar instanţa va spune că Primăria municipiului Suceava nu şi-a exprimat intenţia de a le cumpăra. Această hotărâre ne dă posibilitatea de a avea o bază de discuţii, să vedem cât putem da pe aceste. În acelaşi timp, ne vom exprima intenţia de a cumpăra aceste bunuri, să facem o negociere, pentru că o să vină altă firmă, care o să le topească”, a precizat primarul Ion Lungu, precizând că Primăria a trimis Termica de 3 luni contractul de închiriere a instalaţiilor şi echipamentelor, însă lichidatorii de acolo nu l-au semnat nici până la această dată.
Nu există decât varianta cumpărării conductelor, astfel încât cestea să nu ajungă la fier vechi.
Consilierul PNL Adrian Arămescu s-a exprimat pentru cumpărarea activelor cu pricina, astfel încât acestea să nu ajungă la fier vechi. „Acolo sunt interese împotriva Primăriei şi nu ştiu de ce pentru unii este aşa de greu de înţeles. Vina noastră este că ne-am născut în România, o ţară cu legi proaste. Menirea noastră în Consiliul Local este să protejăm locuitorii municipiului Suceava, de aceea nu avem decât alternativa de cumpăra conductele”, a pus în vedere Adrian Arămescu. Vasile Mocanu, ales PSD a atras atenţia este dreptul lichidatorului de la Termica să organizeze licitaţie şi că „ar fi greşeală” dacă Primăria nu ar prezenta niciun fel de ofertă. 
„Dacă nu se sistează licitaţia, capitalul social al acestei firme este de aceeaşi dimensiune ca al Thermonet. Am văzut pe internet că această firmă este cea care a pus la pământ combinatul de la Călăraşi şi nu este nicio problemă să le pună şi pe cele de la Termica”, a semnalat Vasile Mocanu.Reamintim că Termica Suceava a anunţat autorităţile locale că pe 7 iulie va organiza o licitaţie pentru vânzarea respectivelor instalaţii şi echipamente, dar şi despre faptul că firma Woma Ecoserv Construct SRL din satul Tătărani, comuna Bărcăneşti s-a arătat interesată să achiziţioneze activele scoase la mezat.  Ion Lungu consideră că bunurile în cauză au fost supraevaluate, raportul de evaluare fiind întocmit la cererea creditorului majoritar de la Termica.

În şedinţa extraordinară din ianuarie 2016, Consiliul Local Suceava aprobat o hotărâre potrivit căreia, pentru activele în discuţie, de la bugetul local, către Termica, urma a fi plătită o chirie de 92.000 de lei pe lună.  Însă, la finele lui aprilie 2016, societatea falimentară din Lunca Sucevei a venit cu o propunere de contract pin care pretindea nici mai mult nici mai puţin de 508.178 de lei pe lună.