22 iulie 2016

Comisarii de mediu, o plângere penală şi 4 activităţii suspendate
·        Controlorii au depistat şi sancţionat inclusiv distrugerea cuiburilor păsărilor, păşunatul animalelor în arii protejate, degradarea amenajărilor de asigurare a migrării faunei acvatice, precum şi pescuit recreativ în perioada de prohibiţie.
În cele dintâi 6 luni ale anului 2016, personalul specializat al   Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii naţionale de Mediu au avut nu mai puţin de 468 de acţiuni de control, dintre cele 134 de inspecţii planificate, 57 fiind făcute în domeniul poluării industriale, iar 77 în cel al biosecurităţii şi ariilor naturale protejate.  Potrivit comisarului şef Adriana Iordache, alte 334 de controale sunt din categoria celor neplanificate anterior, 121 dintre acestea organizându-se în baza sesizărilor primite pe adresa instituţiei sucevene, iar 15 fiind urmare a autosesizării comisarilor de mediu. Pe de altă parte, 30 de controale au fost dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, două au avut ca obiect verificarea respectării măsurilor din actele de reglementare, iar altele două au vizat ducerea la îndeplinire a măsurilor impuse. Nu în cele din urmă, 164 de acţiuni de control au fost desfăşurate conform protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii abilitate din judeţul Suceava. „Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării obligaţiilor legale în vigoare din punct de vedere al protecţiei mediului, a actelor de reglementare deţinute, dar şi a ducerii la îndeplinire a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare”, subliniază Adriana Iordache.
·        Comisarii de mediu ai cosntatat 45 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate totalizând 227.600 de lei.

Printre abaterile constatate şi sancţionate de gardienii de mediu se numără efectuarea de lucrări fără solicitarea şi obţinerea actelor de reglementare din punctul de vedere al protecţiei mediului; neasigurarea colectării, transportului şi valorificării legale a deşeurilor; nerespectarea condiţiilor autorizaţiilor de mediu; funcţionarea neconformă a instalaţiilor de epurare a apelor uzate, dar şi neasigurarea salubrităţii cursurilor de apă. La acestea se adaugă abateri ţinând de nefacilitarea controlului; depozitarea neconformă a deşeurilor; nerespectarea obligaţiilor privind Fondul de mediu; depozitarea şi transportul neconforme a materialului lemnos cât şi desfăşurarea de activităţi de pescuit recreativ în perioada de prohibiţie şi în habitate piscicole naturale. Controlorii au depistat, de asemenea şi situaţii de afectare a biodiversităţii, cum ar fi distrugerea cuiburilor păsărilor, păşunatul animalelor în arii protejate naturale şi degradarea amenajărilor de asigurare a migrării faunei acvatice. Inspecţiile lucrătorilor Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu s-au lăsat cu 45 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate în prima jumătate de an totalizând 227.600 de lei. Ca urmare a încălcării grave  prevederilor actelor normative referitoare la protecţia mediului, într-un caz au fost sesizate organele de urmărire penală,  comisarii de mediu dispunând suspendare a  4 activităţi, precum şi a unui act de reglementare.