01 iulie 2016

Finanţare mai  consistentă pentru centrele sucevene de îngrijiri paliative 
Beneficiarii sunt copii şi adulţi cu boli grave care nu răspund la tratament curativ, dependenţi de tratamente de susţinere a vieţii şi  care necesită îngrijiri de lungă durată.
CAS asigură susţinere financiară pentru 24 de paturi la Suceviţa şi încă 25 de paturi Ilişeşti, faţă de 2015, când s-a acordat finanţare doar pentru 6 paturi, din două centre de îngrijiri.
În judeţul Suceava funcţionează cinci structuri pentru îngrijire paliativă, respectiv Spitalul Cîmpulung Moldovenesc, cu 12 paturi; Spitalul Fălticeni, prin Centrul de Sănătate Vadu Moldovei, cu 10 paturi; Spitalul de Boli Cronice Siret, cu 16 paturi, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Luca” Suceviţa cu 44 paturi şi Centrul de Îngrijiri Paliative Ilişeşti, cu 48 paturi. „Înfiinţate relativ recent, spitalele, secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative au apărut ca o necesitate pentru pacienţii a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ”, s-a arătat ieri, la sediul Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, care a avut această temă. În informarea prezentată de Adrian Popescu, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Suceava se precizează că în spitalele şi secţiile de îngrijiri paliative lucrează medici de specialităţi diverse, dar care deţin competenţe atestate în domeniul îngrijirilor paliative, obţinute prin certificări ale Ministerului Sănătăţii. Estre vorba despre psihologi, kinetoterapeuţi, asistenţi medicali şi dieteticieni, beneficiarii îngrijirilor fiind copii şi adulţi cu boli sau leziuni congenitale care duc la dependenţa de tratamente de susţinere a vieţii sau îngrijiri de lungă durată, precum şi persoane cu traumatisme severe, leucemie acută, accident vascular, în cazul cărora vindecarea este un scop realist, iar boala în sine sau tratamentele asociate aduc o suferinţă semnificativă. La acestea se adaugă  suferinzii de boală vasculară periferică, cancer, insuficienţă renală sau hepatică, accident vascular cerebral, boală cardiacă sau pulmonară avansată, fragilitate dată de vârsta avansată, demenţă, dar şi cele aflate în fază terminală. Finanţarea acestor structuri este asigurată parţial de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, iar parţial de către pacienţi. În anul 2016, CAS Suceava a suplimentat fondurile acordate centrelor de îngrijiri paliative, asigurând, astfel, susţinere financiară pentru 24 de paturi de la Centrul de Îngrijiri Paliative "Sfântul Luca" din Suceviţa şi încă 25 de paturi ale Centrului de Îngrijiri Paliative Ilişeşti. Aceasta comparativ cu anul 2015 când s-a acordat finanţare doar pentru 6 paturi, repartizate în două centre de îngrijiri. Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii "îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora, făcând faţă problemelor asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi a altor probleme fizice, psihosociale şi spirituale”.