28 iulie 2016

Sera floricolă automatizată de 2,85 de milioane de lei naşte controverse
·        „Noi venim cu o sumă propusă în baza unor studii făcute de către cei care se pricep, iar dacă bătaia va fi mare, participaţii la licitaţie pot avansa sume mai mici”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
·        Sera de 5.500 de metri pătraţi în care sunt produse cele mai multe flori plantate în municipiu este închiriată cu 40.000 de lei pe an, Primăria având una proprie de doar 650 de metri pătraţi.
·        Cu toate acestea, prin producerea în regim propriu se face o economie de 400.000 de lei pe an, apreciind-se că investiţia de la bugetul municipal ar putea fi amortizată după 10 ani.         
Suma necesară pentru amenajarea unei noi sere a Primăriei municipiului Suceava naşte controverse. O recunoaşte chiar viceprimarul Lucian Harşovschi, care şi-a exprimat speranţa că proiectul de hotărâre privind finanţarea investiţiei va trece votul deliberativului local. Valoarea estimată a lucrărilor de construire, dotărilor pentru producţie, cât şi a celor necesare personalului de deservire este de 2,85 de milioane de lei, în bugetul pentru anul acesta fiind propusă o sumă de 800.000 de lei.  Viceprimarul spune că problema amenajării unei sere noi a devenit acută din momentul în care proprietarul celei închiriate de Primărie şi-a exprimat intenţia de construi, pe suprafaţa în cauză, a unui complex rezidenţial de locuinţe.  „Au fost discuţii destule pe acest subiect şi sunt conştient că vor mai şi în şedinţa Consiliului Local, în principal pe mărimea sumei estimate a acestor lucrări de investiţii. În urma discuţiilor avute cu acest persoană care intenţionează să ridice un ansamblu rezidenţial în acea zonă, ne-am gândit că este să avem sera noastă proprie”, a iterat Harşovschi.           
În prezent, florile şi alte material săditor  care se găsesc pe raza reşedinţei de judeţ sunt produse în sera de 650 de metri pătraţi a Direcţiei Domeniului Public, precum şi în alta cu o suprafaţă de circa 5.500 de metri pătraţi luată cu chirie de la „o persoană juridică”. În 2016, prin Direcţia Domeniului Public s-au achiziţionat seminţe şi răsaduri în valoare de 270.000 de lei, iar după cultivarea şi creşterea acestora în regim propriu, pe raza Sucevei s-au plantat flori în valoare de piaţă de 645.000 de lei, ceea ce înseamnă o economie de 405.000 de lei. Chiria pentru sera agentului economic amintit este de 40.000 de lei pe an, apreciind-se că investiţia de la bugetul municipal ar putea fi amortizată după 10 ani.
·        Noua investiţie ar creşte producţia, motivaţia şi eficienţa  lucrătorilor, cărora li se asigură condiţii civilizate la locul de muncă.

Adjunctul şefului administrativului sucevean susţine că proiectul întocmit de specialişti prevede dotarea cu instalaţii automatizate de irigare şi climatizare, vestiare şi grupuri sanitare cu duşuri pentru lucrători, iar dacă acum costurile obiectivului par mari, este posibil ca acestea să scadă în urma competiţiei pentru adjudecarea execuţiei. „Este vorba despre o procedură de licitaţie care va scădea acest preţ. Noi venim cu o sumă propusă în baza unor studii făcute de către cei care se pricep, iar dacă bătaia va fi mare, participaţii pot avansa sume mai mici.  Mi se spune către ei care au lucrat la acest proiect, cât şi de lucrătorii de la Direcţia Domeniului Public, că este o seră automatizată, pe mai multe niveluri”, a precizat, accentuând că este procedura licitaţiei este„clară, transparentă, de achiziţie publică, în sistem electronic”.  Pe de altă parte, Harşovschi, evidenţiază că numai în intervalul scurs din acest an, mulţumită producerii materialului săditor în sera proprie şi în cea închiriată, în bugetul local s-au făcut economii de nu mai puţin de 400.000 de lei. „După cum a spus şi domnul primar Ion Lungu, niciodată în cele 3 mandate nu s-au dat bani pe flori. S-au produs şi folosit răsaduri proprii, iar prin noua investiţie ar creşte şi producţia, motivaţia şi eficienţa  lucrătorilor, cărora li se asigură condiţii civilizate la locul de muncă”, explicat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.