04 ianuarie 2015

Investiţii ale Ministerului Sănătăţii, blocate din cauză că  autorităţile sucevene refuză să dea în administrarea Ambulanţei  terenul pe care instituţia funcţionează
·        Am înţeles că Serviciul Judeţean de Ambulanţă este prins într-o poziţie de investiţii la Ministerul Sănătăţii, dar nu poate construi, pentru că nu are clarificată situaţia terenului”, declară primarul Ion Lungu.
·         Amânarea luării unei decizii privind darea în administrare  fost cauzată de suspiciunile privind viitoarea destinaţie pe care o parte din suprafaţa cu pricina ar putea să capete.
Din cauză că nu este lămurit regimul juridic al terenului pe care sediul instituţiei este ridicat, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava nu poate să facă investiţiile din banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii. Deşi conducerea acestei instituţii s-a adresat Consiliului Local Suceava, solicitând darea în administrarea către Serviciul de Ambulanţă Judeţean a unei parcele de teren de 3.880 de metri pătraţi, proprietate a municipiului Suceava, aleşii urbei au semnat să ia o hotărâre care să deblocheze situaţia.       
Într-o adresă semnată de directorul Daniel Martiniuc, ajunsă pe masa autorităţilor sucevene, se arată că, în urma verificărilor efectuate, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a cerut SAJ să facă „demersuri pentru modificarea datelor înscrise în cartea funciară nr. 35.543, în sensul în care statul român să deţină dreptul de proprietate atât asupra clădirilor sediului administrativ din Suceava, cât şi a terenului aferente acestuia, iar Serviciul Judeţean de Ambulanţă să figureze doar cu dreptul de administrare a acestuia”.  Atitudinea este luată după ce, în 2014, suprafaţa pe care este amenajat şi funcţionează sediul din Suceava al SAJ a fost trecut, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 15 din 29 mai, în domeniul privat al municipiului Suceava. Poziţia conducerii SAJ survine şi deciziei Curţii de Conturi cu privire la prinderea în contabilitatea instituţiei sucevene a terenului menţionat. Astfel, Consiliul Local ar trebui să cuprindă suprafaţa cu pricina în inventarul bunurilor din domeniul public al municipiului, iar în urma intabulării, aceasta să fie dată în folosinţă Staţiei centrale a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, din strada „Scurtă” nr. 3, din Suceava.    
Primarul Ion Lungu s-a exprimat în favoarea „legalizării” solicitării celor de la Ambulanţă, mai ales în contextul în care Salvarea ocupă şi funcţionează pe terenul cu pricina încă din anii 60.  În conformitatea cu prevederile Încheierii nr. 29.647 a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, terenul în suprafaţă de 3.880 de metri pătraţi face parte din domeniul privat al municipiului Suceava. Pe de altă parte clădirile aferente sunt proprietatea SAJ, Lungu considerând „legală şi oportună” darea în administrare pentru o a perioadă de 10 ani. „Am înţeles că Serviciul Judeţean de Ambulanţă este prins într-o poziţie de investiţii la Ministerul Sănătăţii şi nu poate construi, pentru că nu are clarificată situaţia terenului. Cel mai simplu este să la aprobăm cererea, astfel încât să poată construi, deoarece bugetul Primăriei este limitat şi nu putem acorda prea multe fonduri”, a reliefat Ion Lungu, adăugând că este vorba despre „Salvare” şi nu despre un bussines şi că în toată ţara s-au făcut demersuri similare.     
·        „Vorbim despre un serviciu de utilitate publică, care nu cere bani nimănui”, a pus în vedere directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Alesul PSD, Marius Tiberiu Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava  s-a declarat de partea celor de la Ambulanţă, accentuând că solicitarea acestora trebuie aprobată, atât timp cât, în urma investiţiei, făcute pacienţii se vor bucura de condiţii mai bune.    „Vorbim despre un serviciu de utilitate publică, care nu cere bani nimănui, dar care deserveşte toată populaţia judeţului Suceava”, a specificat dr.  Marius Tiberiu Brădăţan.
Amânarea fost cauzată de suspiciunile privind viitoarea destinaţie pe care o parte din teren ar putea să capete,  viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei îndoindu-se de „oportunitatea ca o suprafaţă de teren, care nu este afectată într-un mod direct de clădiri, să ajungă în administrarea vreunuia sau alteia din instituţiile publice”.  Adjunctul executivului local a reamintit că aleşii au respins o solicitare similară a Direcţie Judeţene de Statistică, ulterior dovedindu-se că o parte din terenul solicitat a fi luat în administrare „era într-o curte în care funcţiona şi Statistica”. „Tare mie teamă că acest lucru se poate întâmpla şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean. De aceea, trebuie să avem nişte date mai clare”,  a punctat Ovidiu Doroftei.
Primarul Sucevei, Ion Lungu a retras proiectul de pe ordinea de zi, urmând ca directorul SAJ, Daniel Martiniuc, să fie invitat la prima întrunire a deliberativului, astfel încât să-şi susţină punctul de vedere. 

De remarcat este faptul că Prefectura s-a adresat atât autorităţilor din reşedinţa de judeţ, dar şi celorlalte unităţi administrativ-teritoriale, cerându-le acestora să sprijine demersurile întreprinse în vederea clarificării regimului juridic al clădirilor şi terenurilor din localităţile în care funcţionează staţii de ambulanţă, însă „până l această dată, nu au fost luate măsuri concrete care să conducă la rezolvarea situaţiei”.