29 octombrie 2014

Blestemul termoficării:
Negocierile cu Thermonet au eşuat, iar sucevenii nu scap de Termica  
·        Cel mai probabil, licitaţia va fi reluată anul viitor, iar dacă se ţine cont de procedurile îndelungate şi greoaie, precum şi de probabilitatea înregistrării de contestaţii, iarna viitoare va prinde autorităţile locale şi pe suceveni în aceeaşi situaţie fără perspectivă în care se află şi în prezent.  
·        "M-a îmbătrânit, m-a albit acest subiect al Termica(...) Cred că, de 10 ani, nu este zi lăsată de la Dumnezeu, să nu vorbim de termoficare", relevă edilul-şef sucevean, Ion Lungu.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, va pune pe masa deliberativului local, un proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii termenului de prestare a serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energie termice de către societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava. Demersul survine eşuării negocierilor dintre Comisia specială a autorităţilor locale şi reprezentanţii firmei Thermonet - în vederea preluării activităţii amintite - prelungirea urmând fi valabilă până la desemnarea unui operator care va asigura gestiunea prin concesionare a serviciului în cauză. Întrucât nu este membru al Comisiei de negociere, şeful municipalităţii s-a ferit să comenteze pe marginea tratativelor dintre cele două părţi, preferând să aştepte prezentares raportului de rigoare în plenul legislativului. "Nu mă voi pronunţa asupra raportului, până ce acesta nu va fi aprobat în Consiliul Local, dar ca măsură preventivă, am pregătit, pe ordinea suplimentară de zi, un proiect prin care se aprobă prelungirea prestării serviciului de către Termica. În concluzie, se va relua această licitaţie, cel mai probabil anul viitor. De aceea, până atunci vom da mandat societăţii Termica să presteze acest serviciu", a spus ocupantul fotoliului din Areni.  
Pe de altă parte, Lungu a ţinut să menţioneze că protocolul dintre Primărie, Termica şi Bioenergy, prin care 42% din încasările curente ale producătorului, distribuitorului şi furnizorului de agent termic să ajungă în conturile societăţii producătoare a agentului termic, este pe cale de a fi materializat "trebuind încă unele semnături". După ce consilierii locali au majorat tariful gigacaloriei la un nivel sub cel pretins de către transportator, Bioenergy a plusat şi a cerut 45% din sumele adunate, ceea ce, evident, nu a fost pe placul  Termica. "Cei de la Termica nu sunt de acord cu 45%, cât este ponderea din tariful total, ci doar cu 42%. În final au fost de acord şi cei de la Bioenergy cu 42% din noua sumă aprobată în Consiliul Local. Sper să semnăm protocolul, astfel încât să existe o certitudine a încasării energiei termice livrate, acesta fiind, implicit, un document important către bancă, în asigurarea unui cash-flow, a unei finanţări corespunzătoare la societatea Bioenergy", a declarat Ion Lungu. Reamintim că, după două etape de licitaţie, la care nu s-au înscris minim 3 competitori, la negocieri au fost invitaţi prestatorul titular Termica Suceava, cât şi Thermonet Suceava, societate nou constituită cu sediul social pe strada „Energeticianului” din Suceava şi având ca acţionari pe Adrem Invest Bucureşti(51%) şi Elsaco Botoşani(49%). Cele două firme au participat la ambele etape ale licitaţiei, însă Termica a fost declarată neeligibilă  pe motiv de insolvenţă şi de datorii mari la bugetul consolidat la statului. Drept pentru care, Consiliul Local au hotărât să treacă la etapa următoare, ce a negocierilor cu oficialii Thermonet.

În circumstanţele prezentate, dacă se iau în calcul procedurile îndelungate şi greoaie, precum şi riscul depunerii de contestaţii la licitaţie, există toate premisele ca sezonul rece următor să prindă, atât pe responsabilii municipali suceveni, cât şi populaţia reşedinţei de judeţ, în aceeaşi situaţie fără orizont în care se află şi la această dată. "M-a îmbătrânit, m-a albit acest subiect al Termica, al blestemului termoficării, pentru că asta este realitatea! Cred că, de 10 ani, nu este zi lăsată de la Dumnezeu, să nu vorbim de termoficare", a conchis edilul-şef Ion Lungu.