06 octombrie 2014

Perioadă grea pentru companiile publice sucevene
·        ACET are dificultăţi legate de efectuarea încasările de la beneficiari, în special de la Termica, pentru apa furnizată în sistem.
·        „Sper ca vremurile care vin să fie mai bune pentru companiile publice din judeţul Suceava”, a declarat şeful administraţiei judeţene, Ioan Cătălin Nechifor.

Companiile publice din judeţul Suceava ar putea avea parte şi de vremuri mai bune, crede preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor. Şeful executivului judeţean a făcut referire, în primul rând, la ACET Suceava, operatorul regional de alimentare cu apă, de canalizare şi tratare-epurare a apelor menajare, care parcurge o perioadă mai dificilă, mai ales din cauza neîncasării contravalori serviciilor prestate. „ACET traversează o perioadă dificilă, dar rezistă în piaţă, iar dorinţa noastră sinceră este de a ajuta această companie regională. Există greutăţi legate de încasările de la Termica, pentru apa furnizată în sistem, dar sper ca vremurile care vin să fie mai bune şi pentru companiile publice din judeţul Suceava”, a declarat şeful administraţiei judeţene, Ioan Cătălin Nechifor. Recent, în scopul continuării implementării şi desfăşurării în bune condiţii a proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava”, deliberativul judeţean a aprobat prelungirea perioadei de dare în folosinţă gratuită către ACET a unui imobil ocupat de responsabilii din cadrul proiectului amintit. Este vorba despre membrii comisiilor de evaluare pentru procedurile de achiziţii publice, precum şi despre cei ai unităţii de implementare, în total în această activitate fiind angrenate 25 de persoane. Implicaţi în proiect sunt Consiliul Judeţean Suceava, Asociaţia Judeţeană pentru Apă şi Canalizare (AJAC) Suceava, precum şi autorităţile locale din 6 aglomerări urban, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului. Beneficiarul final şi autoritate contractantă este societatea comercială ACET, în calitate de operator regional, valoarea proiectului ridicându-se la 119,9 milioane de euro. Asociaţia Judeţeană pentru Apă şi Canalizare (AJAC) Suceava, implicit  cele 34 de unităţi teritorial-administrative  membre au semnat, pe 13 aprilie 2010, contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de apă şi canalizare către ACET Suceava. De precizat este faptul că firma consultantă EPTISA procedează la revizuirea master planului pentru serviciile de apă şi apă uzată din judeţul Suceava, iar în baza listelor prioritare întocmite cu acest prilej, valoarea totală a investiţiei va ajunge la circa 197 de milioane de euro. Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” în cea de a doua fază cuprinde 12 localităţi, adică Suceava, Salcea, Şcheia, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Suceviţa, Putna şi Dolhasca.