31 octombrie 2014

Noul stadion al Sucevei, investiţie de 1.000 de miliarde de lei vechi  
·        "Sunt şanse reale să finalizăm acest stadion din alte fonduri, şi nu din credite contractate de administraţia locală", a declarat primarul Ion Lungu, după ce, cu alt prilej, se optase pentru atragerea de finanţare europeană nerambursabilă.
·        Iniţiativa vine pe fondul degradării accentuate a stadionului Areni, arena în folosinţă necesitând lucrări de anvergură şi costisitoare la structura de rezistenţă a tribunelor.

Consilierii locali au aprobat ieri, în şedinţa ordinară lunară, realizarea obiectivului de investiţii "Stadion sportiv în municipiul Suceava".  Noul stadion polisportiv urmează a avea o capacitate de 15.000 de locuri în tribune eliptice acoperite. Acesta va fi dotat cu instalaţie de nocturnă şi toate facilităţile impuse de normele europene şi internaţionale aflate în vigoare la momentul actual. Astfel, dimensiunile terenului de fotbal, spaţiile auxiliare, precum şi dotările specifice vor îndeplini cu acurateţe cerinţele UEFA impuse în vederea omologării stadionului în cadrul categoriei 4, de exigenţă maximă, conform regulamentelor UEFA Stadium Infrastructure Regulation Edition 2010. De asemenea, pista de atletism, cu dotările corespunzătoare, va îndeplini cerinţele Federaţiei Române de Atletism, pentru a găzdui competiţii internaţionale, conform IAAF Track and Fileds Facilities Manual. "Fără să dau astăzi amănunte - le voi da la momentul potrivit - sunt şanse reale să finalizăm acest stadion din alte fonduri, şi nu din credite contractate de administraţia locală", a declarat primarul Ion Lungu, după ce, cu alt prilej,  se optase pentru atragerea de finanţare europeană nerambursabilă. Stadionul va fi amenajat pe o suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi, proprietate a municipiului Suceava, aflată la ieşirea din reşedinţa de judeţ înspre municipiul Suceava. Valoarea investiţiei, derulată, pe durata a 3 ani, este de aproximativ 100 de milioane de lei(1.000 de miliarde de lei vechi),  amenajarea incluzând, de asemenea, piste de atletism, spaţii verzi, parcuri, alei pietonale, drumuri, trotuare şi parcări. "Se doreşte dezvoltarea pe termen lung a unei baze sportive moderne, a unui complex sportiv modern, din care să facă parte şi un stadion. Zona prezintă un cadrul natural şi o privelişte favorabilă înspre centrul municipiului, promiţând, astfel, o viitoare dezvoltare de amploare în vecinătatea acestuia", se arată în raportul compartimentului de specialitate al executivului.   Iniţiativa vine pe fondul degradării accentuate a stadionului Areni, capacităţii reduse a acestuia, amplasării în centrul civic, lipsei facilităţilor obligatorii dictate de nomele internaţionale, precum şi a parcărilor. Pe de altă parte, pentru a putea fi folosită la capacitatea maximă construită, arena necesită lucrări de anvergură şi costisitoare la structura de rezistenţă a tribunelor.