În cursul anului 2014, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au efectuat 1.653 de controale, face
public directorul executiv Ionuţ Lurenţiu Leon Postolache. Potrivit şefului
instituţiei sanitare veterinare sucevene, în urma inspecţiilor lucrătorilor
specializaţi, aplicate au fost 105 de sancţiuni contravenţionale, emise fiind
inclusiv 15 ordonanţe de suspendare şi 141 de ordonanţe de interzicere a
activităţii în domeniul sanitar veterinar. Directorul executiv precizează că activitatea
de supraveghere, îndrumare şi control în sectorul de siguranţei alimentare la
nivelul judeţului Suceava se realizează prin intermediul a 12 circumscripţii
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, organizate la nivelul
oraşelor din judeţ, în care activează 14 medici veterinari, precum şi în cadrul
a 12 circumscripţii sanitare veterinare zonale, cu tot atâţia medici
veterinari. Conform şefului DSVSA, Ionuţ Lurenţiu Leon Postolache, la această
dată, în judeţul Suceava, în sectorul cărnii roşii, există şi funcţionează 18
unităţi autorizate pentru schimburi intracomunitare, cu ştampila ovală, precum
şi 16 unităţi autorizate din sectorul laptelui şi produselor lactate. Aceasta
în conformitate cu normele sanitare veterinare privind
procedura de autorizare a unităţilor care produc, procesează, depozitează,
transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, precum
şi cu prevederilor regulamentelor Comunităţii Europene referitoare la regulile
de igienă a produselor alimentare de origine animală. La fel, în judeţ sunt înregistrate
sanitar-veterinar 7.378 de obiective pentru activitatea de vânzare cu amănuntul,
dintre care 13 carmangerii, 12 măcelarii, 18 centre independente de prelucrare
a laptelui, 432 de restaurante, 6.913 de alte unităţi de alimentaţie publică şi
comercializare de produse alimentare, precum şi 1.223 de producători agricoli
şi agenţi economici cu activitate de vânzare directă.