03 octombrie 2014

Primăria Suceava va construi pe datorie
·        Autorităţile locale intenţionează să contracteze un credit de 5,2 milioane de lei, fonduri necesare pentru  materializarea obiectivelor planificate şi „îngheţate în proiect.
Primăria municipiului Suceava intenţionează să se îndatoreze,  astfel încât să poată avea resursele financiare necesare materializării unor proiecte de investiţii deja planificate. Primarul Ion Lungu a declarat că gradul de îndatorare a unităţii administrativ teritoriale este unul relativ redus, contractarea unui nou credit nefiind o problemă, cel puţin din acest punct de vedere. Împrumutul ar urma să se ridice la 5,2 milioane de lei, iar dacă deliberativul municipal îşi va da acordul, îndatorarea Primăriei ar sălta cu cel mult 2%.  „Având în vedere faptul că în bugetul pe 2014 avem prinsă o sumă de credite interne de circa 42 de miliarde de lei vechi, în şedinţa din luna octombrie voi propune consilierilor locali să angajăm un credit de 52 de miliarde de lei vechi, care nu poate creşte gradul de îndatorare decât cu 1-2 procente”, a spus Lungu.      

Potrivit şefului executivului sucevean, în primul rând, o sumă de 2,5 milioane de lei din totalul amintit va servi la asigurarea cofinanţării proiectului de reabilitare cu fonduri europene a sistemului de transport, distribuire şi furnizarea agentului termic. Fonduri de câte 1 milion de lei fiecare vor fi orientate înspre două importante obiective planificate, şi la care lucrările încă nu au demarat, respectiv înspre modernizarea pieţei agroalimentare centrale şi a celei omoloage din cartierul Burdujeni. O sumă va fi rezervată înfiinţării zonei de agrement din prejma iazurilor de pe de pe strada „Parcului”, iar alta pentru  demararea construirii unii nou stadion. „Este posibil, dacă şi Consiliul Local va fi de acord, să luăm un credit pentru a face un nou stadion, care este absolut necesar în municipiul Suceava, a explicat primarul Ion Lungu, adăugând că reabilitarea stadionului Areni este mai costisitoare decât ridicarea din temelii a unuia modern.