09 octombrie 2014

Municipiul Suceava nu are operator pentru deszăpezire şi combaterea lunecuşului 
·        Cu toate că CNSC a respins contestaţia Rosal Grup, contractul cu Diasil Service, câştigătorul licitaţiei, nu poate fi semnat încă, întrucât compania lui Prigoană ar putea obţine câştig de cauză la Curtea de Apel Suceava.   
Sezonul îngheţului, lunecuşului şi zăpezii se apropie cu repeziciune, iar municipiului Suceava nu are încă un operator  oficial de servicii  de iarnă, a  recunoscut ieri, într-o conferinţă de presă, şeful administraţiei locale, Ion Lungu. După un şir lung de contestaţii şi acţiuni în instanţă, licitaţia pentru delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de salubritate stradală a fost câştigată de Diasil Service Suceava, însă prestatorul titular, şi competitor în această cursă, Rosal Grup, a făcut contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Cu toate că structura în cauză a respins ca nefondată contestaţia celor de la Rosal, municipalitatea suceveană nu poate face mai nimic până pe 13 octombrie, interval în care compania lui Silviu Prigoană s-ar putea adresa cu acţiune Curţii de Apel Suceava.                „Având în vedere că, mâine, poimâine poate să vină îngheţul şi să ningă, nu avem firmă pentru intervenţii la deszăpezire. Pe 3 octombrie am primit decizie de la CNSC prin care este respinsă, ca fiind nefondată, contestaţia formulată de Rosal. Trebuie să aşteptăm 10 zile, până pe 13 octombrie, să vedem ce se întâmplă, dacă Rosal a atacat sau va ataca la Curtea de Apel această decizie. Dar, în urma discuţiilor cu personalul specializat al Primăriei, trebuie să facem ceva pentru aprovizionarea cu antiderapant”, a precizat primarul municipiului Suceava.

Astfel, conducerea Primăriei s-a decis să dea cale liberă câştigătorului contestat al licitaţiei, însă cerut ca - în cazul în care Rosal Grup va obţine câştig de cauză în faţa organele judecătoreşti - Diasil Service, printr-o declaraţie pe proprie răspundere, legalizată la notariat -,  să se angajeze că nu va emite niciun fel de pretenţii în sarcina Primăriei. Municipalitatea face acest demers, după ce, în proiectul european de reabilitare a 10 străzi, Geprocon Iaşi a acţionat Primăria în instanţă pentru daune aferente rezilierii contractului de execuţie. Aceasta după ce Victor Construct Botoşani a câştigat la Curtea de Apel Suceava, instanţă care a anulat decizia prin care CNSC respingea contestaţia la licitaţie a societăţii botoşănene, instanţa obligând, astfel, Primăria Suceava să semneze contractul de executare a lucrărilor cu această din urmă firmă. „Prin declaraţie pe proprie răspundere la notariat, vom da lumină verde Diasil Service să se aprovizioneze cu materiale antiderapante pentru intervenţiile la îngheţ şi deszăpezire”, a explicat primul gospodar al urbei reşedinţă, Ion Lungu.  Diasil Service a câştigat licitaţia cu o „ofertă acceptabilă” pentru măturatul manual, măturatul mecanizat, curăţirea rigolelor, stropitul străzilor, spălatul străzilor, întreţinerea carosabilului, cât şi pentru operaţiunile desfăşurate pe timpul anotimpului friguros. În schimb, firma declarată deocamdată învingătoare ar urma să achite la bugetul Primăriei o redevenţă de 260.000 de lei pe an. Valoarea totală contractului care se întinde pe 7 ani este de 5,4 milioane de euro. De precizat este faptul că, de la 1 decembrie 2012, din cauza declanşării cu întârziere a procedurilor de licitaţie, autorităţile sucevene s-au văzut nevoite să prelungească contractul de concesionare a serviciului, Rosal fiind şi, în prezent, operatorul de salubritate stradală şi servicii de iarnă din municipiul Suceava. Rosal Grup va presta aceste servicii până în momentul în care va fi semnat contractul de finanţare cu câştigătorul licitaţiei.