22 octombrie 2014

Apă caldă de astăzi dimineaţă şi încălzire, la cerere, de joi noaptea
·        Dacă plăţile nu se fac în fluxul convenit iniţial cu domnul primar Ion Lungu şi cu cei de la Termica, nu există garanţia că vom avea toată iarna apă caldă şi căldură”, avertizează Vasile Ilie directorul general al Bioenergy.
Locuitorii municipiului Suceava vor avea apă caldă la robinete începând de joi dimineaţă. Anunţul este făcut de directorul general al producătorului de energie termică Bioenergy,  care a precizat că, în ciuda faptului că suma datorată de transportatorul Termica nu a fost achitată, aşa cum s-a convenit, conducerea celei dintâi firme a hotărât să repornească centrala pe biomasă. Mai mult, arată Ilie, Primăria nu dat niciun ban Bioenergy. „Toate eforturile pe care le-a făcut Primăria în 20 de zile ale lunii octombrie, împreună cu Termica,  s-a concretizat într-un milion de lei, faţă de 16 milioane de lei datorii”, precizează responsabilul  Bioenergy. Vasile Ilie subliniază că, în urma negocierilor dintre reprezentanţii Bioenergy, acţionarului Adrem Invest şi prefectului Florin Sinescu, pe de o parte, şi conducerea Schweighoffer Holzindustrie, de cealaltă parte,  acest din urmă  furnizor a consimţit, „pe cuvânt de onoare”, să ridice sechestrul de pe parte din masa lemnoasă din depozitul din Lunca Sucevei, însă doar cu angajamentul că plata combustibilului va fi făcută eşalonat. Vasile Ilie reliefat că biomasa pusă la dispoziţie ajunge, inclusiv în cazul funcţionarii în regim de încălzire, pentru o perioadă de doar cel mult 20 de zile.  Întrucât central intră în parametrii optimi în circa 16 ore de la pornire, directorul general al Bioenergy susţine că, la solicitarea Termica şi asociaţiilor de proprietari, caloriferele sucevenilor ar putea fi încălzite începând  de joi seara.  „Dacă plăţile nu se fac în fluxul convenit iniţial cu domnul primar Ion Lungu şi cu cei de la Termica, nu există garanţia că vom avea toată iarna apă caldă şi căldură. Acesta pentru că acţionarii noştri nu pot să se tot împrumute din bancă şi să garanteze apa caldă şi încălzirea din municipiul Suceava. De aceea, sperăm şi în înţelegerea celor care beneficiază de apă caldă şi căldură. Sper ca primarul şi Consiliul Local, proprietarii Termica, să facă toate eforturile, împreună cu această societate, astfel încât să se achite de îndatorirea contractuală”, a explicat Vasile Ilie, cerându-şi scuze, pentru disconfortul creat, de la sucevenii cu plata la zi.

Bioenergy a oprit centrala în cognenerare pe biomasă pe 7 octombrie, anunţul fiind făcut, în Suceava, de Adrian Bodea, preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului de firme Adrem Invest.  Ion Lungu, primarul municipiului Suceava afirma, marţi, că, printr-o adresă, producătorul de energie termică Bioenergy a înştiinţat Primăria municipiului Suceava că, pentru reluarea furnizării apei calde, până vineri, în conturile societăţii ar trebui să intre 4,2 milioane de lei.