01 octombrie 2014

Divergenţă între Primărie şi Rosal din cauza numărului de plătitori ai taxei de salubritate 
·        Municipalitatea a refuzat la plată mai multe facturi,  firma de salubritate calculându-le după înscrişii pe listele electorale permanente, în timp ce Primăria şine seama de declaraţiile de impunere depuse de contribuabili.
Primăria municipiului Suceava şi societatea de salubritate  Rosal nu se înţeleg asupra contravalorii facturilor emise pentru serviciile prestate pe raza reşedinţei de judeţ de compania bucureşteană. Primarul Ion Lungu spune că unele dintre facturi au fost refuzate la plată din cauză că operatorul respectiv a calculat numărul de plătitori ai taxei de salubritate în funcţie de sucevenii înscrişi pe listele electorale permanente, în timp ce banii adunaţi din sursa respectivă provin doar de la cetăţenii care au depus declaraţii de impunere la sediul executivului. Ca atare edilul şef sucevean susţine că suma pretinsă de către cei de la Rosal este una nejustificată. „Nu este o situaţie reală, de aceea există şi un refuz la plată. Astăzi, la Primărie, bun de plată pentru Rosal, avem 4,3 miliarde de lei vechi. Există o dispută vizavi de numărul de persoane pentru care se calculează taxa de salubritate. Firma se ia după listele electorale permanente, iar noi calculăm după declaraţiile de impunere depuse la Primărie. Este o sumă care nu este recunoscută de Primărie, suntem în divergenţă cu cei de Rosal”, declară primul gospodar al oraşului, Ion Lungu.     

Pentru a mai reduce din datoriile către prestatorul de salubritate, ieri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local,  cu prilejul rectificării bugetului, a fost aprobată disponibilizarea a 200.000 de lei. Taxa pentru debarasarea de gunoiul menajer şi măturarea străzilor şi servicii de iarnă este de 5 lei, locuitorii reşedinţei fiind obligaţi la plata acesteia în funcţie de numărul de persoane din familie sau a celui al locatorilor existenţi la o anumită adresă. Taxa de ecologizarea datorată de către persoanele juridice se calculează în funcţie de numărul salariaţilor şi cel al reprezentanţilor legali, respectiv la asociaţilor, administratorilor care nu au calitatea de asociaţi, noul cuantum fiind de 6 lei pe lună şi persoană.  În cazul instituţiilor publice, taxa de salubritatea este stabilită, de asemenea, în funcţie de numărul de lucrători, aceasta fiind stabilită la nivelul de 3 lei de pe lună şi persoană.