08 octombrie 2014

Ameninţaţi cu încetarea furnizării apei calde,
Dacă vor să aibă căldură la iarnă, în octombrie sucevenii sunt obligaţi să plătească facturi de 1 milion de euro
·        Fiecare abonat al Termica trebuie să scoată din buzunar câte 200 de lei, în condiţiile în care în septembrie s-a plătit o medie de doar 38 de lei pentru fiecare locuinţă branşată la sistemul centralizat de termoficare.
·        „În cei 28 de ani de când Termica asigură termoficarea în Suceava, adică de la 1 ianuarie 1986, niciodată nu s-a recurs la o măsură atât de drastică, aceea de a opri furnizarea în întreg oraşul”, susţine directorul general Ovidiu Dumitrescu.
Dacă în luna octombrie nu se va încasa 1 milion de euro de la populaţie, adică circa 4,4 milioane de lei, nu se va putea asigura încălzirea locuinţelor în sezonul rece 2014-2015, a avertizat ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, cu prilejul întâlnirii lunare cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari. Aceasta ar însemna ca fiecare abonat al societăţii comerciale în insolvenţă Termica să scoată din buzunar câte 200 de lei, în condiţiile în care în septembrie s-a plătit o medie de doar 38 de lei pentru fiecare locuinţă branşată la sistemul centralizat de termoficare. Discuţiile survin unei adrese a producătorului de energie termică Bioenergy care avertizează că, pe fondul unei datorii a transportatorului Termica de peste 16,5 milioane de lei, cât şi a imposibilităţii aprovizionării cu biomasă, acesta va trece, începând cu 6 octombrie, la sistarea furnizării agentului termic. De asemenea, Bioenergy atrage atenţia că, în cazul neredresării situaţiei financiare în cel mai scut timp, există riscul major de a nu se asigura energia termică necesară încălzirii locuinţelor în sezonul rece 2014-2015. „Dacă în această lună nu încasăm 1 milion de euro de la populaţie, adică aproximativ 44 de miliarde de lei vechi, nu putem pune bazele încălzirii în iarna următoare, indiferent de consecinţe”, a pus în vedere Ion Lungu, şeful executivului local.  Ediul-şef sucevean a precizat că, la această dată, Primăria este la zi cu achitarea către Termica a diferenţei dintre tarifele energiei termice, autorităţile locale neavând ce mai face altceva decât să aprobe majorarea tarifului pentru transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Primarul Sucevei a declarat că este dispus să semneze protocolul prin care 42% din încasările făcute de Termica să fie virate în conturile Bionergy, aşa cum aceasta din urmă firmă a condiţionat livrarea, în continuare, a agentului termic pentru prepararea apei calde, dar şi în vederea asigurării căldurii în apartamente.
·        Încasările sunt nefiresc de mici, cauza constând atât în dezinteresul, dar şi în puterea redusă de plată a consumatorilor, crede directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.    

Pe de altă parte, semnarea contractului are nevoie şi de aprobarea administratorului juridic al Termica şi Comitetului creditorilor acestei societăţi, iar dacă aceasta nu va fi obţinută, ori înţelegerea nu va fi respectată, Primăria îşi va asuma sarcina de a vira direct, înspre producătorul Bioenergy, subvenţia reprezentând diferenţa dintre tarifele la gigacalorie „Primăria nu poate să garanteze cu un credit bancar, cea mai simplă soluţie fiind ca, în cazul în care Termica nu va da 42% din încasări către Bioenergy, eu ca primar să îmi permit să fac plăţi direct către această firmă”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu. Ovidiu Dumitrescu, directorul general al Termica, a arătat că încasările sunt nefiresc de mici, ceea ce poate însemna atât lipsă de interes, cât şi precaritatea financiară a consumatorilor operatorului de transport din Lunca Sucevei, ceea ce „într-adevăr, periclitează funcţionarea sistemului”. „În cei 28 de ani de când Termica, sub denumiri diferite, asigură termoficarea în municipiul Suceava, adică de la 1 ianuarie 1986, niciodată nu s-a recurs la o măsură atât de drastică, aceea de a opri furnizarea în întreg oraşul. Nu este o soluţie, pentru că nu aduce bani, ba dimpotrivă, aş putea spune”, a reliefat Dumitrescu, adăugând că întotdeauna s-au găsit soluţii de evita o asemenea decizie, inclusiv prin contractarea de credite. Oficialul transportatorului de agent termic a specificat că, în prezent, de la consumatorii casnici, dar şi de la genţii economici, se încasează contravaloarea serviciilor aferente lunii februarie 2014, lucru care explică de ce şi plăţile către producătorul Bioenergy sunt la nivelul aceleiaşi luni. 
Potrivit acestuia, în Suceava se practică un tarif total printre cele mai mici din ţară, de circa 270 de lei pe fiecare                                   gigacalorie, comparativ cu aproximativ 380 de lei pe gigacalorie, în unităţi de aceeaşi anvergură, caz în care, din încasări Termica nu şi poate acoperi nici măcar cheltuielile cu imput-urile. Directorul general al operatorului de pe malului râului Suceava susţine că situaţia termoficării centralizate este grea la nivel naţional, iar în Suceava aceasta este „poate una şi mai dificilă”. „Situaţia este complexă, dar trebuie să o vedem realist şi să nu focalizăm toată responsabilitatea pe un singur factor şi un singur moment”, a subliniat Ovidiu Dumitrescu, director general al Termica în insolvenţă.