14 octombrie 2014

O nouă încercare de scumpire a agentului termic
·        După 3 şedinţe în care consilierii s-au  exprimat împotriva creşterii, Termica reclamă pierderi importante cauzate de neaprobarea noului tarif avizat de ANRSC.
·        Tariful nu a mai fost actualizat încă din iunie 2006, însă consumatorii casnici vor achita 185 de lei, ca şi până cum, diferenţa fiind acoperită prin subvenţii de la bugetul local.
Societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava a solicitat autorităţilor locale să aprobe majorarea tarifelor la activitatea de transport, distribuire şi furnizare a energiei  termice destinată populaţiei şi agenţilor economici. Acesta este cel de al demers în acest sens al firmei din Lunca Sucevei, în 3 şedinţe de la sfârşitul anului 2013, începutul lui 2014, respectiv, din iunie anul acesta, aleşii municipali votând împotriva creşterii tarifelor. Luând în calcul că tariful de producere a energiei termice în centrala în cogenerare a Bioenergy este de 116 pe gigacalorie(fără TVA), dacă deliberativul local îşi va da girul, tariful de total, incluzând producerea, transportul, distribuirea şi furnizarea ar ajunge la 341,22 de lei pe gigacalaorie, în cazul consumatorilor casnici şi la 275,44 de lei pe gigacalorie, pentru agenţii economici. Termica are avizul de specialitate al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunale, în condiţiile în care respectivul tarif nu a mai fost actualizat încă din iunie 2006. Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica, invocând statistici valabile la începutul lui 2014, a precizat că, în perioada care a trecut, preţul apei folosite a sporit cu 172 %, serviciul de canalizare s-a scumpit cu 285 de procente, iar energia electrică cu 55%. Astfel, preţul la apă industrială şi potabilă a crescut de la 1,26 lei metrul cub, fără TVA, în 2006, la 3,43 lei în 2013, iar la canalizare de la 0,54 lei, fără TVA, pe metru cub în 2006, la 2,08 lei acum.  De asemenea, indicele preţurilor de consum s-a majorat, în perioada 2006-2013, cu 53%.
Pe de altă parte, societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava cere Primăriei municipiului Suceava să acopere, de la bugetul local, pierderile induse de prestarea serviciului public de transport, distribuirea şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat în perioada 9 noiembrie 2013-31 august 2014, acestea însumând 9,97 de milioane de lei. Intervalul corespunde datei de la care a intrat în funcţiune noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă a societăţii comerciale Bioenergy, numai pentru luna august a anului 2014 pierderile pe care municipalitatea ar trebui să le acopere, conform solicitării Termica, ridicându-se la circa 244.000 de lei. Conform oficialilor Termica, pierderile invocate se compun din cele de pe reţelele de transport şi distribuţie, precum şi din cele cauzate de neaprobarea noului tarif majorat şi avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale(ANRSC).

Consumatorii casnici vor achita tot 185 de lei, ca şi până acum, diferenţa urmând să fie acoperită de către Primărie, prin subvenţii de la bugetul local.