17 octombrie 2014

Gigacaloria a fost scumpită, însă problema asigurării apei calde şi căldurii nu este rezolvată
·        În urma majorării, efortul financiar suplimentar al Primăriei este de 5 milioane de lei, în condiţiile în care, într-un an, de la contribuabilii persoane fizice se adună doar 4 milioane de lei.
·        „Ar trebui ca toată lumea să facă nişte compromisuri de natură economică, astfel încât să fie asigurat un grad de suportabilitate atât pentru municipalitate, cât şi pentru Termica şi Bioenergy”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
·        Strângerea sumei de 2,7 milioane de lei care revine Bioenergy este esenţială pentru livrarea apei calde la robinetele sucevenilor, lucru care nu se ştie exact când se va întâmpla.  
Consiliul Local Suceava a aprobat, ieri, în şedinţă extraordinară, majorarea tarifului de transport, distribuire şi furnizarea a agentului termic destinat populaţiei. Prin proiectul de hotărâre, propus a fost tariful de 159 de lei pe gigacalorie(fără TVA), însă, liderul grupului politic al PSD, Eugen Girigan, a avansat nivelul de 140 de pe gigacalorie(fără TVA). Astfel, la vot, iniţiativa legislativă a întrunit 13 voturi „pentru”, şi „4 împotrivă”. Un amendament pentru un tarif de 116 lei pe gigacalorie(fără TVA) a făcut şi liderul grupului politic al ACL, preşedintele de şedinţă Lucian Harşovschi, însă în contextul opţiunilor deja exprimate anterior, procedura votării nu mai fost necesară. Important este de spus că, consumatorii casnici vor plăti doar 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa până la 256,2 lei (fără TVA) - incluzând, de această dată, şi tariful pentru producere a agentului termic în centrala Bioenergy -, urmând a fi suportată de la bugetul local, ca şi până acum. Aşa se face că, dacă Primăria a plătit în sezonul rece trecut 8 milioane de lei cu titlul de subvenţie, în cele 6 luni din iarna 2014-2015,  executivul va orienta Înspre Termica şi 12,9 milioane de lei, deci mai mult cu aproape 5 milioane de lei. Tot ieri, a fost abordat în plen şi protocolul pe care Primăria, Termica şi Bioenergy ar trebui să-l semneze, astfel încât către această din urmă firmă, producătorul energiei termice, să  fie virat un procentaj de 42% din încasările lunare făcute de transportator.                          
Marin Marinoiu, reprezentantul creditorului majoritar al Termica, firma Unicom Holding Voluntari, a „ameninţat” că neaprobarea tarifului la nivelul avizat de ANRSC va induce prăbuşirea ambilor operatori din termoficarea în sistem centralizat. „Am aderat la protocol cu o condiţie: că se aprobă tariful de 159 de lei. Altfel, indiferent pe cine veţi lua operator, chiar dacă îl veţi aduce pe cel mai teribil, termoficarea în municipiul Suceava nu va supravieţui, şi o să-i duceţi pe toţi în insolvenţă”, a prezis Marin Marinoiu.
·        Directorul general al Bionergy, Vasile Ilie, a evidenţiat că societatea pe care o conduce are de încasat 16 milioane de lei, în timp ce în conturi a intrat efectiv doar 1 milion de lei
Vasile Ilie, directorul general al Bioenergy, a pus în vedere că tariful majorat al gigacaloriei să fie de 159 de lei, iar 42% din încasările curente realizate de Termica, la acest nou tarif să meargă, lunar, în conturile operatorului centralei pe biomasă  în cogenerare. „În momentul în care preţul aprobat, astăzi, este la nivelul de 140 de lei pe gigacalorie, acest protocol cade. Bioenergy Suceava nu are de unde să-şi asume trecerea iernii, în condiţiile unui asemenea preţ. Dacă nu obţinem măcar un minim din fluxul financiar, nu avem fizic ce să facme. Dacă vrem să îngropăm mai adânc Termica şi să băgăm şi Bioenergy în insolvenţă, o putem face prin votul dumneavoastră”, s-a adresat oficialul producătorului aleşilor locali. Vasile Ilie a evidenţiat că societatea pe care o conduce are de încasat 16 milioane de lei, în timp ce în conturi a intrat efectiv suma de doar 1 milion de lei, iar ultima factura pe care, la rându-i, o are de onorat, este de 2,7 milioane de lei. De altfel, strângerea sumei de 2,7 milioane de lei este esenţială pentru revenirea apei calde la robinetele sucevenilor, lucru care însă nu se ştie exact când se va întâmpla.     

Date fiind divergenţele de poziţii şi faptul că data reluării furnizării ape calde rămăsese incertă, la finalul şedinţei Primarul Ion Lungu i-a invitat pe responsabilii Termica şi Bionergy la discuţii separate, în vederea tranşării problemei. Edilul-şef  sucevean a atras atenţia şi asupra măsurii în care administraţia locală poate suporta povara plăţilor în contul diferenţelor de tarif, menţionând că efortul financiar suplimentar este de 5 milioane de lei, în condiţiile în care de la contribuabilii persoane fizice se adună, într-un an, 4 milioane de lei. „Cred că avem cu toţi o responsabilitate, să reluăm cât mai repede furnizarea apei calde şi să punem bazele încălzirii. Ar trebui ca toată lumea să facă nişte compromisuri de natură economică, astfel încât să fie un grad de suportabilitate atât pentru municipalitate, cât şi pentru Termica şi Bioenergy”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, propunând actualizarea protocolului, respectiv o adaptare a procentajului iniţial de 42% din încasări orientate către Bioenergy, la tariful nou votat, de 140 de lei pe gicacalorie, faţă de cel propus iniţial şi agreat de producător, de 159 de lei pe gigacalorie.