09 octombrie 2014

Apa caldă ar putea reveni la robinete la finele aceste săptămâni
·        „Este necesar să strângem minim 1 milion de euro, din care măcar jumătate să dăm celor de la Bioenergy, pentru a plăti masa lemnoasă”, a accentuat primarul Sucevei, Ion Lungu.
·        Termica a încasat de la populaţie şi Primărie circa 31 de milioane de lei, din care sumă la producătorul de energie termică Bioenergy au ajuns doar  11 milioane de lei.
În măsura în care se vor face primele plăţi către Bioenergy, se va putea relua furnizarea apei calde. Declaraţia a fost făcută ieri, de către primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a precizat că producătorul de energie termică are lemn în depozit, însă acesta este sub sechestru, neputând fi folosit din cauză că furnizorului nu i s-a achitat contravaloarea lui. „Există masă lemnoasă pentru o lună-o lună şi jumătate de funcţionare, în condiţiile actuale de temperatură, însă aceasta nu este plătită. În momentul în care la Bioenergy vor ajunge primii bani, sigur că vom putea relua furnizarea apei calde”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni, adăugând că  acesta lucru s-ar putea întâmpla până la sfârşitul săptămânii în curs. Însă, edilul-şef a ţinut să avertizez că, în acest mod nu va fi rezolvată şi problema încălzirii locuinţelor sucevenilor branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, condiţia obligatorie pentru asigurarea căldurii de la calorifere fiind achitarea, de către beneficiari, către Termica, pe parcursul lunii octombrie a 4,4 milioane de lei, adică a circa 1 milion de euro.                 
„Populaţia trebuie să facă eforturi să plătească datoriile pe care la are la termoficare. Este necesar să strângem minim 1 milion de euro, din care măcar jumătate să dăm celor de la Bioenergy, pentru a plăti masa lemnoasă”, a accentuat primarul Sucevei. Ion Lungu a declarat că ţine contactul cu oficialii Termica, Bioenergy, precum şi cu membrii Consiliului Local, astfel încât să se convină asupra protocolului prin care 42% din contravaloarea încasărilor făcute de transportatorul agentului termic de la consumatori să meargă în conturile producătorului. „Am mai pus un paragraf din partea Primăriei. Astfel, în măsura în care acest procent de 42% nu va fi respectat, municipalitatea să poată fi mandatată să facă plăţi directe către Bioenergy, în contul subvenţiei pe care  o are de dat la termoficare”, a evidenţiat şeful administraţiei locale, Ion Lungu. Transportatorul, distribuitorul şi furnizorul de agent termic Termica a încasat, în acest an, de la populaţie şi Primărie, circa 31 de milioane de lei, din care sumă la producătorul de energie termică Bioenergy au ajuns doar  11 milioane de lei. Reamintim că, de miercuri, 8 octombrie, societatea comercială Bioenergy Suceava a oprit centrala în cogenerare pe biomasă, sistând furnizarea către transportatorul Termica a agentului termic pentru prepararea apei calde. Bioenergy, subsidiară a Adrem Invest, a ajuns în această situaţie ca urmare a faptului că nu încasat decât o mică parte a contravalorii facturilor emise către Termica, începând cu 9 noiembrie 2013, când noua centrală a fost dată în funcţiune.