15 octombrie 2014

Finalizarea reabilitării fostului cinematograf „Modern”, susţinută financiar de Compania Naţională de Investiţii   
·        Necesarul total pentru tăierea panglicii inaugurale şi darea în folosinţă a Centrului Cultural „Bucovina” ar ajunge la 2,5 - 3 milioane de lei.
·        Până în prezent, în reabilitarea fostului cinematograf „comunist” s-a investit suma de aproape 10 milioane de lei(100 de miliarde de lei vechi).
Compania Naţională de Investiţii(CNI) ar putea finanţa încheierea lucrărilor de amenajare a Centrului Cultural „Bucovina”, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, după o descindere făcută zilele trecute, în Bucureşti, unde a avut discuţii pe această temă.  
„Există şanse reale ca finalizarea Centrului Cultural să o putem face pe Compania Naţională de Investiţii, de la care să primim până la 3 milioane de lei”, a precizat şeful administraţiei locale, adăugând că termenul limită stabilit pentru inaugurarea obiectivului este jumătatea lui 2015.         
Lungu a explicat că, la această dată, necesarul este de 1,5 milioane de lei, subliniind că în şedinţa ordinară a Consiliului Local de la finele lunii urmează a fi operată o rectificare pozitivă a bugetului local. Suplimentul de fonduri va lua calea amenajărilor reclamate de proiectare de filme în format 3D, şi care iniţial nu au fost incluse în costuri. Pe de altă parte, având în vedere că necesarul financiar pentru dotări a fost evaluat la nivelul anului 2009, se va face şi o reactualizare a acestuia din urmă. În consecinţă totalul obligatoriu pentru tăierea panglicii inaugurale şi darea în folosinţă a Centrului Cultural „Bucovina” ar ajunge la 2,5 - 3 milioane de lei. “Este o investiţie importantă pentru municipiul nostru şi pentru judeţul Suceava”, a conchis Ion Lngu, primarul municipiului Suceava.       
Până în prezent reabilitarea fostului cinematograf „Modern” a înghiţit 9,7 milioane de lei(97 de miliarde de lei vechi). În urmă cu peste o lună, Ion Lungu spunea lucrările vor fi susţinute de la bugetul local, menţionând că pentru finalizarea intervenţiilor mai trebuie încă 1,5 milioane de lei(15 miliarde de lei vechi), la care se care va adăuga şi contravaloarea dotărilor aferente.

Lucrările de reabilitare de la fostul Cinema „Modern” sunt executate de Civica Grup Suceava şi au inclus,, printre altele, repararea tencuielilor interioare şi exterioare, refacerea acoperişului, montarea de instalaţii sanitare, de apă caldă şi rece, de încălzire, electrice, de gaze naturale, acustice şi de sonorizare, amenajarea pardoselii, construirea unei scene, montarea de scaune, instalarea de echipamente de proiecţie filme etc. În clădirea reabilitată ar urma să se instaleze constituit Centru Cultural „Bucovina”, cu subordonatele Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Ion Irimescu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, dar şi redacţia Revistei “Bucovina Literară”. Licitaţia pentru desemnarea constructorului de la reabilitarea şi modernizarea cinematografului  „Modern” şi amenajarea pe structura acestuia a viitorului Centru  Cultural „Bucovina” fost ţinută pe 8 iulie 2010, atunci primarul Ion Lungu  estimând că lucrările vor ţine 2 ani.