06 octombrie 2014

Primul caz de boală a limbii albastre din judeţul Suceava
·        Bovina, care a pierit ieri dimineaţă, a fost dirijată înspre incinerare, iar în jurul focarului a fost instituită o zonă de protecţie de 20 km.
Autorităţile sanitare veterinare au confirmat un caz de boală a limbii albastre la o bovină din comuna Ostra, judeţul Suceava, pe raza unui canton silvic. Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Leon Postolache, a anunţat ieri, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Combaterea Epizootiilor, că probele de sânge de la animalul  suspect au fost prelevate pe 1 octombrie, Institutul Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală constatând că acestea sunt pozitive. Postolache a precizat că, în conformitate cu manualele operaţionale, animalele din exploataţie au fost supuse unei inspecţii clinice riguroase şi tratate antiparazitar, astfel încât contactul cu insectele hematofage să fie împiedicat, acestora fiindu-le interzisă şi părăsirea gospodăriei. Bovina, care a pierit ieri dimineaţă, a fost dirijată înspre incinerare, iar în jurul focarului a fost instituită o zonă de protecţie de 20 km, în care au fost incluse comunele Ostra şi Stulpicani, precum şi localităţile Găineşti din comuna Slatina, Stânişoara din Mălini, Cotîrgaşi şi Broşteni din Broşteni, precum şi Colta, Crucea, Chiril şi Sunători din comuna Dorna Arini. În zona amintită au fost demarate inspecţii clinice la toate rumegătoarele receptive, respectiv la ovine caprine şi bovine, întocmindu-se fişe de monitorizare. Atât în exploataţia în cauză, cât şi în jurul focarului s-a procedat la operaţiuni de dezinsecţie, circulaţia animalelor în comuna Ostra, precum şi târgurile din zona de protecţie fiind interzise. De precizat este faptul că târgurile animale din judeţul Suceava au fost închise începând cu data de 9 septembrie, până pe 5 ocotmbrie, ca o măsură preventivă de răspândire a  bolii limbii albastre. Decizia a aparţinut Autorităţii Naţionale Veterinare Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor care, printr-un ordin, a interzis circulaţia animalelor receptive pe teritoriul judeţului. Aceasta după ce, pe lângă focarul de boală din judeţul Botoşani, o bovină bolnavă a  fost depistată în judeţul Neamţ. Boala limbii albastre afectează, în principal oile, caprele şi vacile, agentul cauza fiind un virus transmis, în special, de ţânţari. Maladia are un caracter sezonier, fiind frecvent întâlnită înspre sfârşitul verii, în perioadele ploioase, în care numărul insectelor hematofage este în creştere.

Ca măsuri de prevenire şi combatere sunt recomandate reducerea numărul de ţânţari, prin dezinsecţii în zonele cu prezenţă masivă acestora, inclusiv în adăposturile pentru animale.  Important de precizat este că atât carnea, cât şi laptele, inclusiv produsele obţinute din acestea „se pot folosi fără nicio restricţie”.