31 octombrie 2014

Sucevenii vor vedea filme 3D, de 20 de miliarde de lei vechi
·        Atât costă amenajările, echipamentul şi dotările pentru proiecţia de filme în format tridimensional la "Centrul Cultural Bucovina", construit pe ruinele fostului cinematograf ceauşist "Modern".
·        Pe de altă parte, s-au invit "scăpări" la proiectare şi au a apărut lucrări neprevăzute, pentru terminarea lucrărilor fiind necesară o sumă de peste 35 de miliarde de lei vechi.        

Pentru a fi duse la capăt, intervenţiile de reabilitare a fostului cinematograf "Modern" şi de amenajare a Centrului Cultural "Bucovina" din municipiul Suceava reclamă o consistentă infuzie financiară, în acest sens, fiind nevoie de actualizarea indicatorilor tehnic-economici ai investiţiei, aprobaţi cu ani în urmă, şi de girul Consiliului Local. "De când am pornit această investiţie, în urmă cu 5 ani de zile, au fost nişte scăpări la partea de proiectare, iar atunci când am mers în teren, am constat că au apărut nişte lucrări neprevăzute acolo", reliefează şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.    Potrivit lui Lungu, s-au invit intervenţii obligatorii privind asigurarea racordării la postul de transformare a energiei electrice, reamplasarea rezervorului pentru stingerea incendiilor, amenajarea noii staţii de dedurizare a apei şi staţiei de pompare, îmbunătăţiri la instalaţia de ventilare-condiţionare, precum şi la instalaţia de stingere a incendiilor. Însă, cea mai mare sumă va fi consumată pentru dotările necesare amenajării şi funcţionării unui cinematograf tridimensional. În total, indicatorii tehnico-economici cresc cu 3,54 de milioane de lei(35,4 miliarde de lei vechi), fondurile cele mai consistente, adică aproximativ 20 miliarde de lei vechi), fiind înghiţite de amenajările, echipamentul şi dotările pentru proiecţia de filme în format 3D. "Toate se înscriu într-o zonă pertinentă, având în vedere că noile majorări survin unui proiect demarat cu mult timp în urmă şi că este necesar să terminăm această investiţie", a explicat primarul Ion Lungu, precizând că obiectivul va fi dat în folosinţă la mijlocul lui 2015. Până în prezent reabilitarea fostului cinematograf „Modern” - lucrări adjudecate de Civica Grup - a înghiţit 9,7 milioane de lei(97 de miliarde de lei vechi). Compania Naţională de Investiţii(CNI) ar putea finanţa încheierea execuţiei, autorităţile locale sperând să primească din Capitală 3 milioane de lei(adică 30 de miliarde de lei vechi).  Licitaţia pentru desemnarea constructorului viitorului Centru  Cultural „Bucovina” fost ţinută pe 8 iulie 2010, atunci primarul Ion Lungu  estimând că lucrările vor ţine 2 ani.