25 octombrie 2014

Black market", campanie de depistare a muncii fără forme legale
·        Acţiunea inspectorilor de muncă suceveni a vizat piaţa neagră a forţei de muncă şi s-a axat pe identificarea şi sancţionarea cazurile de muncă nedeclarată şi nefiscalizată, a muncii parţial evidenţiate, cât şi pe combaterea evaziunii fiscale rezultată din aceste practici ilegale.
·        "Călcaţi", inopinat, pe timp de noapte şi zi, au fost angajatorii din construcţii, reparaţii şi întreţinere de maşini,  industria lemnului şi confecţii, 5 firme la care "prestau" la negru 9 persoane fiind amendate cu un total de 90.000 lei.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie a desfăşurat o campanie comună de prevenire, descoperire şi sancţionare a ilegalităţilor comise în domeniul utilizării forţei de muncă fără forme legale de angajare, dar şi de reducere a incidenţei muncii nedeclarate. Descinderile au avut loc în baza Planului comun de acţiune "Black market" care a urmărit, printre altele, identificarea şi combaterea muncii nedeclarate; verificarea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din încălcarea acestora; eliminarea neconformităţilor constatate;  identificarea angajatorilor care utilizează în mod nelegal munca copiilor şi tinerilor, cât şi sancţionarea contravenţională ori tragerea la răspundere penală a persoanelor care  s-au abătut de la reglementările în domeniu. Angrenaţi în acţiune au fost 13 inspectori de muncă. Aceştia au avut 51 de controale, în urma acestora aplicându-se 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 100.100 lei. În timpul verificărilor lucrătorii ITM au depistat 9 persoane fără forme legale de angajare care îşi desfăşurau activitatea la 5 angajatori, firmele din urmă fiind amendate cu un total de 90.000 lei. "Scopul campaniei a fost acela de a identifica şi sancţiona cazurile de muncă nedeclarată şi nefiscalizată, munca parţial evidenţiată, cât şi combaterea evaziunii fiscale rezultată din respectivele practici ilegale. Acţiunile de control au avut un caracter inopinat şi s-au desfăşurat atât în timpul zilei cât,  şi pe durata nopţii", declară inspectorul şef Romeo Butnariu, adăugând că  domeniile de activitate vizate au fost construcţiile, reparaţiile şi întreţinerea de maşini,  industria lemnului şi confecţii. Printre deficienţele constatate de lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă în domeniul relaţiilor de muncă se numără cele privind neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal şi munca suplimentară, precum şi cele referitoare la netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă şi modificărilor intervenite, în registrul general de evidenţă a salariaţilor.