14 octombrie 2014

Cu toate că au rămas fără apă caldă, 
Sucevenii nu au dat buzna să-şi plătească datoriile că Termica 
·        „Fac apel la cei care au datorii, să meargă să-şi achite facturile, astfel încât să se poată relua furnizarea apei calde şi să se dea căldură în sezonul rece care se apropie”, a subliniat şeful administraţiei locale, Ion Lungu.
·        Apa caldă va fi livrată doar în situaţia în care banii vor ajunge la Bioenergy, iar aceasta va putea plăti furnizorul de masă lemnoasă.   
Sucevenii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare nu se grăbesc să se prezinte la casierii pentru a-şi achita facturile restante la serviciile de alimentare cu apă caldă şi căldură. Se împlineşte o săptămână de când Bionergy şi Termica nu mai asigură aceste servicii, iar potrivit primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, ritmul încasărilor nu s-a modificat în mod esenţial. Şeful executivului municipal crede că, totuşi, o atitudine pozitivă a consumatorilor se va face simţită odată cu plata salariilor şi a pensiilor. „Trebuia văzut un efort şi din partea asociaţiilor de proprietari şi populaţiei. Din păcate, nu s-au adunat sume importante, însă înţeleg că se vor da salariile şi pensiile, iar acest lucru se va schimba”, a iterat edilul-şef. Lungu spune că, pe parcursul lunii acesteia, de la bugetul local înspre societatea în insolvenţă din Lunca Sucevei a fost îndreptată suma de 1,7 milioane de lei, reprezentând diferenţa dintre tariful efectiv achitat de populaţie şi cel facturat de Termica la agentul termic pentru prepararea apei calde şi încălzirea locuinţelor. La producătorul Bioenergy, care a oprit centrala termică pe biomasă în urmă cu o săptămână,  ajuns doar 900.000 de lei, Lungu făcând  apel la consumatorii casnici să-şi mai reducă din debite, astfel încât apa caldă să revină la robinete, iar în iarna 2014-2015 să aibă căldură în apartamente.           
Aceasta în condiţiile în care din totalul de 28 de milioane de lei, contravaloarea energiei termice furnizate din noiembrie 2013 până în septembrie 2014, Bioenergy s-a ales cu doar 12 milioane de lei, în prezent datoriile Termica ridicându-se la 16 milioane de lei. Pe de altă parte conducerea firmei şi acţionarii din Capitală ai Bioenergy au cerut ca din suma încasată de la populaţie, în conturile societăţii sucevene să fie virată o cotă de 42% din total. „În această lună, Primăria municipiului Suceava a achitat 17 miliarde de lei vechi către Termica. La această dată numai avem nicio datorie reprezentând subvenţie, din această sumă 900.000 de lei ajungând la Bioenergy. Până la mijlocul săptămânii, această societate trebuie să adune 25 de miliarde de lei vechi din surse proprii, dar şi de la asociaţiile de proprietari. Fac apel la cei care au datorii, să meargă să-şi achite facturile, astfel încât să se poată relua furnizarea apei calde şi să se dea căldură în sezonul rece care se apropie”, a subliniat şeful administraţiei locale, Ion Lungu.  

Apa caldă va fi livrată doar în situaţia în care banii vor ajunge la Bioenergy, iar aceasta va putea plăti furnizorul de masă lemnoasă.