29 octombrie 2014

Delapidări de 600 de mii de lei, la asociaţiile de proprietari din municipiul Suceava
·        "Eu cred că este foarte important să eliminăm această verigă, care o constituie asociaţia de proprietari, în aşa fel încât operatorul să aibă contract direct cu cel care este beneficiarul final", susţine Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ.
Până la finele acestui an, pe masa Consiliului Local Suceava va ajunge un proiect de hotărâre prin care societăţile de apă-canalizare-epurare ACET, şi ce a de termoficare, Termica, vor fi obligate să încheie convenţii cu consumatorii serviciilor în cauză. 

Declaraţia aparţine primarului municipiului Suceava, Ion Lungu.  "Vom face tot posibilul ca, până la sfârşitul acestuia an, să dăm o hotărâre de Consiliul Local prin care operatorii ACET şi Termica să întocmească acele convenţii individuale", a precizat Lungu. Edilul-şef susţine că este necesar ca beneficiarii să aibă o relaţie directă cu furnizorii, opinând că asociaţia de proprietari, ca structură intermediară, trebuie să dispară de traseu. Aceasta în condiţiile în care s-a constatat că şefii asociaţiilor fac plăţi preferenţiale către prestatorii de servicii, ba chiar mai mult,  delapidează sume de sute de mii de le de lei. "Deşi nu este treaba primarului să încaseze bani de la asociaţiile de proprietari, ne crucim ce vedem pe la acestea. Eu cred că este foarte important să eliminăm această verigă care o constituie asociaţia de proprietari, în aşa fel încât operatorul să aibă contract direct cu cel care este beneficiarul final. Cu cât pătrund în profunzimea problemelor, la o simplă estimare, am văzut 6 miliarde de lei vechi, delapidări de la asociaţiile de proprietari, sume care sunt în instanţă, care se judecă, şi pe care noi contăm că vor ajunge la Termica", a explicat şeful administraţie locale sucevene, Ion Lungu. Într-o discuţie informală cu aleşii municipali, aceştia din urmă au propus şefului executivului să se procedeze analizarea lunară activităţii asociaţiilor de proprietari. Accent s-ar pune pe asociaţiile cu datorii, ale căror diriguitori manifestă - în opinia şefului municipalităţii - o  atitudine pasivă, neluând măsuri de încasare a facturilor restante. "Vin preşedinţi care ocupă această funcţie de 10-15 ani şi ne iau la întrebări, în loc să îi luăm noi pe ei, referitor la aceste sume care nu au fost încasate. Una este să stai pe scaun şi să aştepţi, în condiţii paşnice, să vină să îţi plătească cineva suma, iar alta este să te zbaţi, să mergi, să dai în judecată, să execuţi şi să insişti", a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Potrivit unei situaţii a Serviciului de specialitate al Primăriei, 60% din cele peste 100 de asociaţii de proprietari figurează cu datorii istorice către transportatorul, distribuitorul şi furnizorul de agent termic, Termica. Restanţele populaţiei către operatorul din Lunca Sucevei sunt de aproximativ 4 milioane de euro.