22 octombrie 2014

Sucevenii nu vor primi apă caldă şi, pe deasupra, vor suferi şi de frig în apartamente
·              „În măsura în care nu se înregistrează nici un progres la încasări, nu văd, nici în această săptămână, reluarea furnizării agentului termic pentru apă caldă şi încălzire”, a precizat ieri, primarul Ion Lungu în cadrul întâlnirii extraordinare cu şefii asociaţiilor de proprietari.   
·              De la oprirea centralei pe biomasă, 10 asociaţii de proprietari nu au încasat nici măcar un leu de la consumatorii casnici, ira altele 30 au adunat între 1 şi 2% din datorii.  
Nu există aproape nicio şansă ca, în această săptămână, apa caldă să revină la robinetele locuitorilor municipiului Suceava, branşaţi la termoficarea centralizată. Pe de altă parte, ţinând cont de prognozele meteorologice, care avertizează asupra coborârii temperaturilor exterioare până la pragul de îngheţ, sucevenii vor fi nevoiţi să dârdâie şi de frig în case, şcoli sau la locul de muncă.
Neplăcuta  perspectivă a fost revelată ieri, cu prilejul unei întâlniri extraordinare a conducerii Primăriei cu diriguitorii asociaţiilor de proprietari, cauza acestei situaţii fiind neonorarea de către rău-platnici a obligaţiilor restante către transportatorul de agent termic Termica, facturi reprezentând contravaloarea serviciilor de alimentare cu apă caldă şi căldură. Potrivit primarului Ion Lungu,         până pe 17 octombrie, intrările în casierii erau de circa 643.500 de lei, din necesarul evaluat la aproximativ 4,4 milioane de lei, adică la echivalentul a 1 milion de euro.  „Dacă nu se plăteşte, vom rămâne fără apă caldă şi căldură. Aceasta este realitatea. Cu toate eforturile făcute, şi în speranţa de a obţine 20 de miliarde de lei vechi de la Guvernul României, lucrurile tot nu se rezolvă”, a reliefat şeful administraţiei locale sucevene.
Printr-o adresă, producătorul de energie termică Bioenergy a înştiinţat Primăria municipiului Suceava că, până vineri, în conturile societăţii trebuie să intre 4,2 milioane de lei, iar dacă suma de 2 milioane de lei de la bugetul va sosi la Suceava, necesarul ar mai fi de încă 2,2 milioane de lei. Întrucât municipalitatea este cu plata la zi în ceea ce priveşte achitarea diferenţei dintre tarifele practicate la energia termică, singura speranţă rămâne creşterea nivelului  debitelor care revin consumatorilor casnici.
În ultimele 2 săptămâni, mai exact în intervalul scurs de la încetarea furnizării apei calde, 10 asociaţii de proprietari nu au încasat nici măcar un leu de la beneficiarii sistemului centralizat de termoficare. Alte 30 de asociaţii au adunat între 1 şi 2% din datorii, cea mai  mare sumă strânsă, proporţional cu restanţele acumulate, este de 60.000 de lei, 7,2% din total, performanţă aparţinând Asociaţiei nr. 52. Un exemplu negativ este cel al Asociaţiei nr. 41, care a recuperat 990 de lei din datorii de 1,1 milioane de lei.  De menţionat este faptul că dintre cele 106 asociaţii de proprietari care funcţionează în municipiul Suceava, doar 40 sunt cu plata la zi. „Îmi cer scuze sucevenilor, pentru că nu este corect să suporte consecinţele cei care sunt cu plata la zi. Din păcate sunt unii care ne sfidează. În aceste condiţii, cu toată sinceritatea, în măsura în care nu se înregistrează nici un progres la încasări, nu văd nici în această săptămână, reluarea furnizării agentului termic pentru apă caldă şi încălzire”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.