26 august 2014

Platformă de aterizare a elicopterelor medicale, pe clădirea Spitalului Judeţean
·        Aceasta va fi amplasată pe una din extremele laterale ale imobilului, casa liftului va fi prelungită cu un etaj, iar accesul aparatelor de zbor se va face din două direcţii, în funcţie de condiţiile meteorologice.
Accesul aerian la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava se va putea face printr-un punct de aterizare-decolare care va fi amenajat deasupra ultimului nivel al imobilului în care funcţionează unitatea sanitară din reşedinţa de judeţ. Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, consiliu în subordinea căruia se află Spitalului Judeţean, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, pentru a fi cât mai aproape de Unitatea de Primire a Urgenţelor, pentru construirea „helipunctul” iniţial a fost vizat parcul unităţii spitaliceşti, însă acesta din urmă a fost reabilitat printr-un proiect cu fonduri europene, iar orice intervenţie este interzisă un interval de 5 ani, începând cu data finalizării lucrărilor la spaţiul verde. „Ne-am dori înfiinţarea unui helipunct cât mai aproape de zona de urgenţă, pentru ca traseul pacienţilor să fie unul scurt şi rapid, pentru a-i feri pe aceştia de anumite riscuri. În acest sens, proiectantul a venit cu varianta construirii helipunctului pe acoperişul etajului final al Spitalului Judeţean”, iterează Nechifor. Şeful administraţiei judeţene sucevene reliefează că urmare directă a faptului că Spitalul Judeţean este construit în deceniul al şaptelea al secolului trecut, expertizele tehnice recomandă ca platforma să fie amplasată pe una din extremele laterale ale imobilului, aceasta trebuind să fie prevăzută cu stâlpi metalici de susţinere a sarcinii portante. De asemenea, necesară este şi prelungirea cu un etaj a casei liftului, accesul elicopterelor urmând a avea loc, conform normelor privind traficul aerian, din două  direcţii, în funcţie de condiţiile meteorologice.                 

O altă variantă are în vedere amenajarea „helipunctului” la sol, pe un teren din perimetrului Spitalului Vechi, aflat vizavi de Spitalul Judeţean de Urgenţă, însă aceasta prezintă dezavantajului transportării grav-bolnavilor cu Ambulanţa, până la aparatul  de zbor. În prezent, elicopterele de salvare operează pe stadionul „Areni” din Suceava sau la Aeroportul de Salcea.  În ceea ce priveşte această din urmă opţiune, preşedinteel Consiliului judeţean, Cătălin Nechifor, precizează că unitatea aeroportuară derulează procedurile de autorizare a unui nou „helipunct”, cu suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi, şi care va permite aterizarea celui mai mare helicopter aflat în dotarea Armatei.