10 august 2014

În primul semestru al anului,
Inspectorii fiscali suceveni au făcut 19 plângeri penale pentru încălcarea legislaţiei privind plata obligaţiilor la bugetul statului
·        Prejudiciul total este de peste 12 milioane de lei, cele mai multe infracţiuni fiind comise de către agenţi economici din exploatarea şi prelucrarea lemnului(9); construcţii(5) şi transporturi(3).
·        În prima jumătate anului, cu prioritate, descinderile au avut loc la firmele care desfăşoară activităţi în domenii cu risc ridicat de producere a evaziunii fiscale.
În prima jumătate a acestui an, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au avut 759 de descinderi la contribuabilii persoane juridice, dintre care 72 de inspecţii fiscale generale, 503 inspecţii de fiscale parţiale, 105 controale inopinate, 22 de controale încrucişate şi 57 de cercetări la faţa locului. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei sucevene, Oana Violeta Apetrea, acestea au urmărit, verificarea agenţilor economici în ceea ce priveşte modul de calculare, evidenţiere şi virare, în cuantumurile şi la termenele stabilite de lege, a obligaţiilor faţă de bugetul de stat. Prioritate au avut agenţii economici care desfăşoară activităţi în domenii cu grad de risc ridicat de producere a evaziunii fiscale, precum în energie, alcool, tutun, produse agroalimentare, transport, turism, construcţii, exploatarea lemnului, dar şi cu privire la utilizarea forţei de muncă. Accent s-a pus, de asemenea, pe verificarea contribuabililor care înregistrează restanţe la plată, a celor care nu depun deconturi sau care au TVA de rambursat mai multe luni în decursul unui an şi nu solicită rambursarea acesteia. Conform sursei citate, în urma controalelor inspectorilor fiscali, la bugetul statului urmează a intra sume suplimentare care se ridică la nu mai puţin de 29,47 milioane de lei, valoare amenzilor aplicate fiind de 114.300 lei. Pe de altă parte, datorită verificărilor făcute de către lucrătorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice în primul semestru al acestui an, pierderea fiscală s-a diminuat cu 2,21 de milioane de lei. Nu în cele din urmă,  inspectorii specializaţi au instituit 16 măsuri asigurătorii, pentru 12,43 de milioane de lei şi, de asemenea, au întocmit 19 sesizări penale, pentru un prejudiciu care însumează 12,31 milioane de lei. Sesizările penale au vizat agenţi economici care au ca obiect de activitate exploatarea şi prelucrarea lemnului(9 sesizări penale pentru un prejudiciu care totalizează 4,41 de milioane de lei); construcţiile(5 sesizări penale pentru 6.38 de milioane de lei prejudiciu; transporturile(3 sesizări penale cu pagube de 82.276 lei); produsele agroalimentare(două sesizări penale cu prejudiciu de 1,44 milioane de  lei), precum şi turismul, cu o sesizare penală. La contribuabili persoane fizice, în prima jumătate anului 2014 au fost întreprinse 668 acţiuni de control, dintre care: 612 de inspecţii fiscale generale, 39 de inspecţii fiscale parţiale, 9 controale inopinate, un control încrucişat şi 7 cercetări la faţa locului.