18 august 2014

Consilierii ACL au amânat dezbaterea problemei Termica, din cauză că nu avut voturile necesare pentru înlocuirea viceprimarului PSD, Vîrvara   
·        Aleşii social-democraţi au părăsit sala de şedinţe, deoarece PDL şi PNL erau interesate să-l detroneze mai întâi pe Gavril Vîrvara, să aprobe alegerea unui alt viceprimar, iar abia mai apoi să abordeze necazurile termoficării.     
·        Liberalul Vasile Mocanu, a „defectat”, fiind alături de PSD şi precizând că grija pentru încălzirea Sucevei trebuie să fie pe primul loc, „persoana viceprimarului fiind mai puţin importantă”.
·        Rămasă cu  doar 11 opţiuni favorabile, sub necesarul de jumătate plus unul care ar fi permis ACL să aibă un nou viceprimar, procedura de vot pentru schimbarea lui Vîrvara a fost întreruptă în plină derulare, cerându-se convocarea unei noi şedinţe a deliberativului.
Consilierii locali ai municipiului Suceava nu au reuşit nici ieri să dezbată proiectul de hotărâre privind aprobarea continuării procedurii de negociere în vederea delegării prin concesionare a gestionării serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic produs în sistem centralizat.
Dată fiind importanţa subiectului, reprezentatul grupului politic al PSD, Eugen Girigan, a cerut ca dezbaterile la acest punct să aibă loc înaintea celor privind schimbarea din funcţie a viceprimarului PSD, Gavril Vîrvara şi alegerea noului adjunct al executivului sucvean, iniţiative legislative venite din partea noii majorităţi PDL-PNL . „Dacă sunteţi de acord ca pe ordinea de zi să figureze, la primul punct, problema Termica, problemă cu adevărat importantă şi pentru Consiliul Local, şi pentru locuitorii municipiului Suceava, asistăm şi dezbatem proiectul de hotărâre. Dacă nu se schimbă ordinea de zi în această privinţă, noi părăsim şedinţa”, a pus în vedere Eugen Girigan.      
Aceeaşi poziţie faţă de modificarea ordinii de zi şi-a exprimat şi liberalul Vasile Mocanu, simpatizant al PNLR a lui Călin Popescu Tăriceanu,  care a precizat că vine toamna, şi mai apoi iarna, iar grija pentru încălzirea Sucevei trebuie să fie pe primul loc, „persoana viceprimarului fiind mai puţin importantă”.    
Evident că, în condiţiile în care în sală erau prezenţi doar 6 aleşi PSD şi 12 ai PDL+PNL, propunerea privind preeminenţa problemei Termica a căzut la vot, cu 9 opţiuni „împotrivă”, 8 „pentru” şi o abţinere, iar social-democraţi au părăsit sala de şedinţe, aşa cum  de altfel au pus în vedere.
·        „Suntem mai vechi în acest consiliu şi suntem sătuli de şmecherii”, a declarat alesul PDL, Viorel Seredenciuc.
În aceste condiţii, cu prezenţa a 9 consilieri PDL şi 3 aleşi ai PNL, adică jumătate plus unul din totalul de 23 de consilieri, majoritate care permitea aprobarea hotărârilor, plenul a trecut la primul punct al ordinii de zi, cel referitor la schimbarea din funcţie a viceprimarului PSD, Gavril Vîrvara. Însă, luând cuvântul şi de această dată, Vasile Mocanu a declarat că, înaintea şedinţei, cei de la PDL l-au chestionat asupra modului în care va vota, însă după refuzul privind schimbarea ordinii de zi şi-a  revizuit opţiunea. „Indiferent cât de mult vă grăbiţi să aveţi viceprimar, este inadmisibil să nu aveţi răbdare măcar jumătate de oră, în care punctul referitor la Termica ar fi trecut. Cine mă va convinge că dacă voi vota schimbarea viceprimarului va fi mai bine pentru cetăţeni? Nu puteţi să doriţi să aveţi viceprimar sfidând pe oamenii care au venit de la Termica, de la Thermonet, cât şi pe ceilalţi participanţi. Credeţi că pe cetăţeni îi interesează cine este viceprimar sau mai degrabă, cine le dă căldură la iarnă şi la ce preţ”, a punctat Vasile Mocanu, dându-le dreptate celor de la PSD, însă făcând greşeala tactică de îi pune în gardă pe consilierii ACL că va vota împotriva schimbării consilierului PSD, Gavril Vîrvara. Contrariat de poziţia colegului de Alianţă, alesul PDL, Viorel Seredencic, i-a acuzat de „şmecherii” pe consilierii social-democraţi, cât şi pe liberalul Vasile Mocanu. „Asta este o şmecherie! Suntem mai vechi în acest consiliu şi suntem sătuli de şmecherii. Ce vă opreşte să votaţi pentru Termica peste 5 minute, cât durează procedura de schimbare a viceprimarului?”, a întrebat Viorel Seredenciuc.      
·        Lucian Harşovschi a încercat să o „scalde”, dând vina pe consilierii PSD, care ar da dovadă de dezinteres faţă de problemele Termica şi cetăţenilor Sucevei.
Văzându-se cu doar 11 voturi disponibile, opţiuni sub necesarul de jumătate plus unul pentru „detronarea” lui Vîrvara, liderul de grup al PDL, Lucian Harşovschi a cerut pauză de consultări.

După circa 20 de minute de discuţii, consilierii ACL s-au întors la masa de dezbateri, încercând să dreagă busuiocul. Astfel, pentru a transforma lovitura suferită într-un semi-eşec potenţialul viitor viceprimar, Lucian Harşovschi, a încercat să o „scalde”, dând vina pe consilierii PSD, care, potrivit lui, au abandonat lucrările plenului, dând dovadă de dezinteres faţă de problemele acute cu care se confruntă Termica şi cetăţenii Sucevei. Democrat librarul a ignorat intenţionat că, în condiţiile în care PDL+PNL ar fi fost de acord cu abordarea cu prioritate a punctului cu pricina, consilierii PSD ar fi rămas la masa dezbaterilor. Pe de altă parte, în ciuda faptului că, teoretic,  cu cele 12 voturi se putea lua o hotărâre pe linia aprobării sau respingerii continuării procedurii de negociere în vederea delegării serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, Harşovschi a propus, iar aleşii au fost de acord cu convocarea unei noi şedinţe a deliberativului, pentru joi 21 august. „Consilierii PSD, prevalându-se de schimbarea viceprimarului, au decis să părăsească sala. Nu vream ca PSD să fugă de luarea unei decizii, pentru ca după aceea să arate cu degetul şi să spună că cei de la PDL sau PNL au luat o hotărâre care nu e bună. De ceea, vom convoca o nouă şedinţă pentru joi”, a explicat consilierul PDL, Lucian Harşvschi.   Până atunci, PDL şi PNL speră să-şi adune pe toţi consilierii în sală, ieri, absentând, din diverse motive, Liviu Cîrlan(PDL), precum şi Corneliu Vornicu, Daniel Prorociuc şi Andrei Păduraru, cei din urmă de la PNL. De asemenea, nu a fost prezent Adrian Arămescu, de la PPDD.