31 august 2014

Supracontroale la fermierii care au făcut cereri de acordare a primei pe cap de animal  
·        În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul reprezentaţilor APIA în exploataţie cererea este declarată neelegibilă.
·        În dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii, procurorii DNA au declarat că vor audia inclusiv fermieri care ar fi declarat un număr fictiv de animale.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA) Suceava  informează că, în această perioadă, se desfăşoară supracontrolul în exploataţiile de bovine, ovine şi caprine care au depus cereri pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, precum şi în vederea acordării sprijinului specific destinat producătorilor de lapte şi carne din zonele defavorizate.  Potrivit APIA Suceava, verificate sunt existenţa efectivă a animalelor în exploataţie, cât şi a elementelor sistemului de identificare, respectiv a crotaliilor, paşapoartelor originale şi registrului exploataţiei, completat la zi. De asemenea, fermierii vor trebui să prezinte documente justificate în cazul unor evenimente, precum pierderea crotaliilor, situaţii de forţa majoră sau circumstanţe naturale, acte doveditoare fiind necesare, totodată, şi pentru ieşirea animalelor din exploataţiile în cauză. De accentuat este faptul că crescătorii au obligaţia de a menţine în exploataţie animalele pentru care s-a solicitat ajutorul specific, chiar dacă fermierii respectivi au fost controlaţi. „Animalele depistate fără elemente de identificare, respectiv fără crotalii, cele incorect identificate, precum şi cele care nu sunt găsite în exploataţie, în intervalul obligatoriu de păstrare, sunt declarate animale nedeterminate şi genereazî penalităţi sau chiar excluderi de la plată, după caz”, iterează directorul executiv al Centrul Judeţean al APIA, Iacob Caciur.   În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul reprezentaţilor APIA în exploataţie, în vederea efectuării controlului la faţa locului, cererea de acordare a primei pe cap de animal este declarată neelegibilă. În exploataţiile de ovine şi cele de caprine controlul la faţa locului se va face până pe 28 septembrie, în timp ce exploataţiile de bovine vor fi controlate până pe 21 decembrie. Reamintim că, în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii, procurorii DNA au declarat că vor audia în jur de 1.000 de fermieri din judeţ, printre aceştia numărându-se şi cei care ar fi declarat un număr fictiv de animale.