15 august 2014

Majoritatea ACL detronează pe viceprimarul PSD, Gavril Vîrvara, cât şi pe directorii ACET şi TPL, Ştefan Groza şi, respectiv, Darie Romaniuc     
·        Pentru a-şi atinge dezideratul, consilierii PDL şi PNL au boicotat şedinţa extraordinară de joi, pe tema termoficării, a deliberativului sucevean, convocându-se o alta pentru luni 18 august, când aceştia îl vor alege în funcţia de viceprimar pe democrat-liberalul Lucian Harşovschi.      
Două proiecte de hotărâre „revoluţionare” figurează pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de luni a Consiliului Local Suceava. Iniţiatorii acestora sunt cei 16 aleşi uniţi ai PDL şi PNL, adică ai noii Alianţe Creştin Liberale(ACL), care, puşi pe fapte mari, au trecut deja la treabă, propunând schimbarea din funcţie a viceprimarului PSD, Gavril Vîrvara. Lucru deloc greu de realizat, întrucât social-democraţii au doar 6 voturi, cea de a 7 opţiune rămasă din totalul de 23 a deliberativului, cea a consilierului PPDD, Adrian Arămescu, neştiindu-se încotro se va îndrepta. „Avându-se în vedere că în Suceava s-a constituit Alianţa Creştin Liberală, formată din grupurile de consilieri locali ai Partidului Democrat Liberal şi ale Partidului Naţional Liberal, ceea ce determină o nouă majoritate în Consiliul Local al municipiului Suceava, propunem schimbarea domnului Gavril Vîrvara din funcţia de viceprimar (...)”, se arată în expunerea de motive semnată de cei 16 consilieri ACL. Potrivit legii nr. 215/2001 a administraţie publice locale „schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea primarului sau a unei treimi consilierilor locali în funcţie”. O a doua iniţiativă legislativă are în vedere alegerea noului viceprimar, fotoliul de adjunct al şefului executivului fiind „vânat”, din informaţiile pe care le avem, de către Lucian Harşovschi(PDL), acesta deţinând această funcţie şi în mandatul 2008-2014.
Încă două proiecte de hotărâri de consiliu se referă la stabilirea numărului şi nominalizarea unor consilieri locali în adunările generale ale acţionarilor de la societatea de utilităţi comunale ACET şi de la firma de transport public local TPL. Reflectând proporţional numărul de aleşi ai noii majorităţi, PDL şi PNL vor avea un număr mai mare de reprezentanţi în cele două AGA. Potrivit unor surse, consilierii celor două formaţiuni politice  se vor folosi de acest avantaj pentru a detrona pe directorul general al ACET, Ştefan Groza, şi pe administratorul unic al TPL, Darie Romaniuc.               

De menţionat este faptul că acaparată de febra schimbărilor, majoritatea ACL a lăsat fără cvorum şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Local, în care trebuia se hotărască dacă vor autorităţile municipale vor continua negocierile cu Thermonet, în vederea delegării prin concesionare a serviciului de alimentarea cu apă caldă şi căldură. De altfel, la ora începerii şedinţei, consilieri ai PDL şi PNL au fost văzuţi prin birourile Primăriei, unde pregăteau înlocuirea viceprimarului PSD, Gavril Vîrvara. Prin boicotarea întrunirii de joi a deliberativului, aleşii ACL au urmărit în „mazilirea” cât mai rapidă a acestuia din urmă şi alegerea propriului reprezentant la conducerea executivului, mişcări care nu puteau fi operate decât la finele lunii august, în şedinţa ordinară lunară a Consiliului Local.