01 august 2014

În jumătate de an,
Executările silite şi reducerea fraudei în faza de colectare forţată, aport de peste 56 de milioane de lei la bugetul statului  
·        „Contribuabilii cu datorii restante, notificaţi pentru a fi executaţi silit, au fost împiedicaţi să sustragă bunuri, o importantă parte a acestora fiind valorificată”, arată şeful AJFP Suceava, Petrică Ropotă, şeful AJFP.
În primele 6 luni ale anului 2014, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice s-a axat pe dinamizarea acţiunilor de obligare la plată a contribuabililor rău-platnici, concomitent cu reducerea fraudei în faza de colectare forţată, prin prevenirea diminuării sau înstrăinării patrimoniului acestora, se arată în raportul de activitate al AJFP, semnat de şeful instituţiei, Petrică Ropotă. Astfel, în vederea recuperării creanţelor fiscale, în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2014 s-a recurs la aplicarea  unei întregi serii de acţiuni de executare silită. „Urmare a măsurilor respective, contribuabilii cu datorii restante, notificaţi pentru a fi executaţi silit, au fost împiedicaţi să sustragă bunuri, bună parte a acestea din urmă fiind valorificată”, arată şeful AJFP Suceava, Petrică Ropotă. În consecinţă, AJFP Suceava a emis 31.806 de somaţii pentru debite în valoare de  aproape 111 milioane de lei, încasările pe urma acestei măsuri fiind de 53,61 de milioane de lei. În aceeaşi perioadă, înfiinţate au fost 51.028 de popriri pe disponibilităţile din conturile bancare. Urmărite au fost debite în sumă de 140,71 de milioane de lei, încasările din această sursă la bugetul consolidat al statului ridicându-se la 27,187 de milioane de lei. Potrivit informării AJFP, la terţi s-a luat măsura înfiinţării a 2.532 popriri, cu creanţe vizate în sumă de 69,53 milioane de lei, iar pe această cale reuşindu-se recuperarea a 856.699 de lei. În 74 de cazuri, lucrătorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au pus sechestru pe bunuri mobile, în altele 42 fiind sechestrate bunuri imobile. În ambele situaţii, valoarea bunurilor supuse acestui regim legal de executare s-a ridicat la 13,76 de milioane de lei, iar prin valorificarea a 20 de sechestre s-a reuşit stingerea de creanţe fiscale în valoare de 6,84 de milioane de lei.  În primul semestru al anului 2014, „Finanţele” sucevene au organizat 29 licitaţii pentru bunuri mobile şi imobile sechestrate, după ţinerea acestora şi înstrăinarea bunurilor cu pricina la buget adunându-se un total de 162.392 de lei.