20 august 2014

Consilierii locali suceveni reiau procedura de asociere în vederea prinderii câinilor vagabonzi
·        Într-o şedinţă anterioară, când plenul era pe cale să aprobe contractul de asociere, consilierii au constatat, în ultima clipă, că firma agreată avea acelaşi administrator cu societatea respinsă.  
·        Luarea cât mai urgentă a unei decizii este justificată prin creşterea exagerată a numărului de maidanezi, cât şi prin necesitatea gestionării mai eficiente a fenomenului.

Consiliul Local Suceava reanalizează, în şedinţa de extraordinară de mâine, proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Suceava cu o persoană juridică care ar urma să se ocupe cu activitatea de capturare, transport şi predare a câinilor comunitari fără stăpân. Potrivit raportului Direcţiei de Ecologizare, luarea unei decizii în acest sens este justificată prin „creşterea exagerată a numărului de câini fără stăpân, cât şi de necesitatea gestionării mai eficiente a acestei situaţii”. La tentativa anterioară, atunci când deliberativul era pe cale să aprobe contractul de asociere, consilierii au constatat, în ultima clipă, că firma agreată de comisia de specialitate a executivului avea acelaşi administrator cu societatea respinsă. Între timp, „Alianţa pentru combaterea abuzurilor”, asociaţie pentru protecţia animalelor din Braşov, s-a adresat Primăriei Suceava atenţionând că reglementările în vigoare  stipulează că de gestionarea câinilor fără stăpân se pot ocupa doar autoritatea publică locală sau organizaţiile neguvernamentale profilate pe acest gen de activităţi. Conform proiectului de hotărâre, asocierea este valabilă până la finalizarea licitaţiei publice pentru concesionarea serviciului, aceasta din urmă fiind întreruptă ca urmare a suspendării, de către Curtea de Apel Bucureşti, a normelor metodologice de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân. Persoana juridică care intenţionează să se asocieze cu Primăria va veni cu ofertă financiară pentru gestionarea câinilor de talie mică, până la 10 kg; celor de talie mijlocie, între 11 kg şi 20 kg, precum şi a animalelor de talie mare, respectiv a celor de peste 20 kg. Câinii fără stăpân vor fi capturaţi de pe domeniul public şi privat al municipiului Suceava, „vânate” fiind animalele care circulă liber, fără însoţitor, pe străzi, alei, parcuri, pe maluri de apă etc. Noul operator va captura minim 250 de câinii pe lună, care vor fi transportaţi la adăpostul special amenajat în Lunca Suceava, pe strada Energeticianului. La prinderea animalelor vagabonde se vor folosi crose speciale cu tije din aluminiu şi buclă la capăt, tratarea brutala a câinilor fiind interzisă. Câinii foarte agresivi sau suspecţi de turbare pot fi imobilizaţi cu ajutorul armelor cu săgeată care utilizează gaz carbonic comprimat sau cu cartuşe pentru propulsarea seringilor cu substanţe tranchilizante.