20 august 2014

Duduie industria în judeţul Suceava
·        Potrivit statisticilor, producţia industrială din primul semestru al anului 2014, raportată la cea a perioadei omoloage a anului trecut, este mai mare cu 19,3%, spor mai mult decât dublu faţă de cel de la nivel naţional, de 9,1%.
Activitatea industrială din judeţul Suceava este în plin avânt. Cel puţin aşa rezultă din informarea lunară oferită publicităţii de Direcţia Judeţeană pentru Statistică, potrivit căreia acest sector al economiei a înregistrat, în ultimul an, o creştere care depăşeşte şi cele mai optimiste aşteptări. Astfel, în prima jumătate a anului în curs, comparativ cu primele 6 luni ale lui 2013, indicele producţiei industriale, serie brută, a fost, în judeţul Suceava, de 119,3%, aceasta însemnând un spor de 19,3 de puncte procentuale. La nivel naţional, indicele producţiei industriale consemnat în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2014, faţă de intervalul similar din 2013, este 109,1%, corespunzând unei  creşteri de 9,1%. Concluzia nu poate fi decât una singură, aceea că agenţii economici din industria judeţului Suceava au avut un spor mai mult decât dublu faţă de media creşterii înregistrate la nivel naţional. Pe de altă parte, în iunie 2014, faţă aceeaşi lună a anului trecut, producţia industrială realizată la nivelul judeţului, pentru unităţile cercetate statistic, conform unui eşantion reprezentativ la nivel de ţară, a înregistrat, pe ansamblu, o creştere cu 31,9%.
·        Într-un an, cifra de afaceri a agenţilor economici din industria suceveană avut un salt de 15,4%, creştere cu 4,6 puncte procentuale peste media naţională.   

Evoluţia ascendentă a producţie industriale este reflectată pozitiv şi asupra cifrei de afaceri contabilizate de către agenţii economici din  acest sector. Aşa se face că, potrivit aceloraşi informaţii ale Direcţiei Judeţene de Statistică, indicele valoric al cifrei de afaceri realizat de întreprinderile din judeţul Suceava, cu activitate principală în industrie, şi observate statistic, a fost, în iunie 2014, mai mare cu 5,7% în comparaţie cu aceeaşi lună a anului precedent. De asemenea, relevant este faptul că indicele cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală de industrie, în primul semestru al lui 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, a fost de 115,4%. Aceasta se traduce printr-un salt de 15,4% al cifrei de afaceri a agenţilor economici din industria suceveană, unul mai mare cu 4,6% raportat la indicele valoric naţional total, care a crescut, raportat la perioada de referinţă, cu 10,8%.