20 august 2014

Judeţul Suceava, ocolit de turişti, în prima lună a verii 
·        Faţă de iunie 2013, numărul înnoptărilor în unităţile de cazare sucevene s-a diminuat cu peste 10%, ceea ce poate însemna că vizitatorii nu au găsit destule motive să rămână mai mult în această parte a ţării.  
·        În prima lună a sezonului estival, indicele de utilizare al structurilor de primire din judeţ a fost cu 3,3 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat la nivel naţional. 

Mai puţine rămâneri peste noapte, în structurile de primire profilate, au avut turiştii veniţi în judeţul Suceava, în luna iunie a acestui an, faţă de prima lună a verii anului trecut. Datele sunt făcute publice prin intermediul Buletinului statistic lunar al Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, acestea  reliefând că, în iunie 2014, în comparaţie cu luna iunie a anului 2013, numărul înnoptărilor în unităţile de cazare sucevene s-a diminuat cu 10,7%. Astfel, în cea dintâi lună a sezonului estival, în structurile cu funcţiuni de cazare turistică au fost înregistrate 54.619 înnoptări, o creştere de 13,2% fiind consemnată, însă, raportat la luna anterioară, ultima a primăverii. Potrivit Buletinului statistic lunar, din totalul înnoptărilor 83,2% au fost ale turiştilor români, în timp ce doar 9.190 de înnoptări, adică 16,8%, revin turiştilor externi. Astfel, faţă de luna iunie a anului 2013, cea mai mare diminuare, de 11,8%, a cunoscut-o înnoptările vizitatorilor români, cele ale oaspeţilor străini scăzând cu 4,9%. Pe de altă parte, comparativ cu luna mai 2014, numărul înnoptărilor a crescut cu 13,2% pe total, înregistrându-se un salt de 15,6% în cazul turiştilor autohtoni şi unul de 2,7%, în cel al turiştilor de peste graniţă.  Pe zone turistice, în luna iunie 2014, cei mai mulţi turişti s-au cazat în structurile specializate din zona staţiunii balneare Vatra Dornei, care a acumulat 35,7% din totalul de înnoptări. Vizitatorii judeţului Suceava au mai preferat, în ordine, structurile de primire turistică din zona montană cu(31,5%) şi pe cele din zona municipiului Suceava(20,6%). În prima lună a verii 2014, în judeţul Suceava, indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică a fost de 23,3%, cu 2,4 puncte procentuale mai mic faţă de luna iunie 2013. Pe categorii de clasificare, cel mai mare indice de utilizare au înregistrat structurile de primire turistică de o stea(40,1%), iar cel mai mic a revenit unităţilor de cazare de 5 stele(9,6%). Conform informării Direcţiei Judeţene de Statistică, în luna iunie 2014 indicele de utilizare al structurilor de primire turistică din judeţul Suceava a fost cu 3,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat la nivel naţional.