26 august 2014

Primăria Suceava va negocia cu Thermonet condiţiile de predare a serviciului de transport al agentului termic în sistem centralizat  
·        Primarul Ion Lungu consideră că planul de reorganizare al insolventei Termica se bazează pe bani de la bugetul local şi cere Comisiei de negociere să lucreze cu celeritate, astfel încât, în cea mai scurtă perioadă de timp, să fie desemnat noul operator.
·        „Dacă Termica este neîndreptăţită de această situaţie, poate ataca hotărârea în instanţă, cerând suspendarea ei până clarificare”, a arătat consilierul PSD, Eugen Girigan.
·        „Îmi voi da votul în consecinţă, în aşa fel încât să nu fie acuzat nimeni că face jocul unei persoane sau al unui grup de interese”, a evidenţiat Lucian Harşovschi.                    
După 3 întâlniri extraordinare ratate, Consiliul Local Suceava a aprobat ieri, cu 10 voturi „pentru” şi 6 abţineri, proiectul de hotărâre privind aprobarea continuării procedurii de negociere în vederea delegării prin concesionare a gestionării serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic produs în sistem centralizat. Negocierea  trebuie să se facă cu societatea comercială Thermonet, deoarece Termica, actualul prestator al serviciului, a fost declarată neelegibilă de către comisia specializată, pe motiv de insolvenţă şi de datorii mari la bugetul consolidat la statului. Pe de altă parte, Autoritatea Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale şi-a exprimat opinia că autorităţile locale nu pot rezilia contractul de concesionare a serviciului de transport atât timp cât Termica parcurge perioada de reorganizare, iar Unicom Holding, cel mai mare creditor, cât şi firma din Lunca Sucevei, au solicitat întreruperea licitaţiei de delegare a activităţii în cauză.       
Primarul Ion Lungu, cel care renunţat la ultima săptămână a concediului de odihnă şi a convocat şedinţa de îndată a deliberativului municipal, a pus în vedere celor 16 aleşi prezenţi, din totalul de 23, că aprobarea proiectului de hotărâre este nu numai necesară, ci şi că aceasta trebuie se facă în regim de maximă urgenţă. Lungu spune că adresa Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale  are caracter de recomandare şi că „nu ANRSC va răspunde în faţa sucevenilor, dacă aceştia nu vor avea căldură la iarnă”. Şeful administrativului le-a cerut aleşilor să lase deoparte orgoliile politice şi să ia o decizie obiectivă, în interesul  cetăţenilor, dar şi al municipalităţii, întrucât Primăria nu mai poate suporta povara subvenţiilor. Edilul-şef a ţinut să puncteze că planul de reorganizare al societăţii comerciale în insolvenţă Termica se bazează în mare cea mai mare măsură pe bani de la bugetul local sucevean şi a cerut Comisiei de negociere să lucreze cu celeritate, astfel încât, în cea mai scurtă perioadă de timp, să fie desemnat noul operator de transport şi distribuire, după care să se treacă la adoptarea unei strategii comune a acestuia din urmă cu producătorul Bioenergy. „Dacă frigul vine la 1 octombrie, la fel ca anul trecut, mai avem o lună de zile dispoziţie, şi nu vom putea să dăm căldură  sucevenilor. Din păcate, astăzi nu ştim care este operatorul de transport şi distribuţie şi, pe deasupra, situaţia este destul de delicată, având în vedere şi blocajul care a intervenit între Bioenergy şi Termica, privind plata celor 15,3 milioane de lei pe care aceasta din urmă le are”,  a evidenţiat Ion Lungu.
·        Trebuie să se vină cu un pachet de măsuri prin care să fie reduse pierderile pe care le plătesc inclusiv cetăţenii care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat”,  a explicat Adrian Arămescu.
Eugen Girigan, liderul grupului politic social-democrat a punctat că problema termoficării este una deosebit de importantă pentru locuitorii municipiului Suceava, de aceea, cei 6 aleşi PSD se vor exprima în vederea continuării proceduri ide negociere cu Thermonet.  „Noi, consilierii PSD suntem pentru continuarea procedurii, iar dacă Termica este neîndreptăţită de această situaţie, poate ataca hotărârea în instanţă, cerând suspendarea ei până clarificare”, a arătat Eugen Girigan.      
Democrat-liberalii, prin liderul de grup Lucian Harşovschi, au dat vina pe consilierii PSD pentru tergiversarea - prin părăsirea sălii - a demersului de adoptare a hotărârii, uitând că prima şedinţă, dintre cele 3 neconsumate până la capăt, a fost boicotată, prin neprezentare la masa dezbaterilor, tocmai de aleşii PDL. Mai mult, Haraşovschi  a anunţat  că PDL, prin cei 3 consilieri participanţi la întrunirea de îndată de ieri, va vota împotriva continuării procedurii de atribuire a serviciului de transport agent termic prin negociere directă. Împotrivirea a survenit neclarificării, de către consilieri PSD, a suspiciunii potrivit căreia în spatele firmei Thermonet s-ar afla şi omul de afaceri Adriean Videanu, de la PDL. 
„Aceste suspiciuni trebuie spulberate înainte de a se da un vot. Nu am vrea ca noi să votăm astăzi, aici, şi lucrurile să nu funcţioneze. Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva, iar dacă dumnealor au, o să iau act de ele şi îmi voi da votul în consecinţă, în aşa fel încât să nu fie acuzat nimeni că face jocul unei persoane sau al unui grup de interese ”, a evidenţiat Lucian Harşovschi.                    


Consilierul Local PNL, Vasile Mocanu, a adus în atenţie că aleşii locali se află în situaţia de a-şi suspenda sau aproba propria hotărâre anterioară privind scoaterea la licitaţie şi atribuirea prin delegare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. „Mi se pare uşor neserioasă această abordare, atât timp cât autorităţile din domeniu fac recomandări contrarii de la o etapă la alta. Noi am dat un vot pentru procedura licitaţiei, iar o poziţie contrară - aşa cum este democratic – poate fi lămurită de instanţă”, a declarat liberalul Vasile Mocanu, remarcând că atât creditorul Unicom Service, cât şi Bioenergy - care are acelaşi acţionar ca şi Thermonet - sunt interesate să-şi recupereze banii pe care Termica le datorează. 
Pe de altă parte, consilierul local PPDD, Adrian Arămescu, a pus în vedere că pentru centrala în cogenerare a Bioenergy agentul termic este un produs secundar, de aceea a cerut lămuriri asupra modalităţii în care a intervenit blocajul în încasarea mărfii livrate. Aceasta cu atât mai mult cu cât pentru energia termică produsă pe biomasă, Bioenergy este şi beneficiar de bonificaţii prin sistemul certificatelor verzi. „Noi mereu am fost mereu păcăliţi de marile corporaţii, care adună câte puţin de la cei mulţi. Problema transportului şi distribuţiei trebuie rezolvată, însă în nişte condiţii care să le impunem acestei companii, pe parcursul desfăşurării activităţii. Mai mult decât atât, aceasta trebuie să se vină cu un pachet de măsuri prin care să fie reduse pierderile, pierderi pe care le plătesc inclusiv cetăţenii care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat”,  a explicat Adrian Arămescu.