04 august 2014

În ciuda previziunilor pesimiste, 
Sucevenii vor avea o pâine bună şi anul acesta
·        Producţia de grâu şi secară este estimată la o medie de 3.100 kg pe hectar, cu circa 10% superioară celei din 2013.
·        Chiar dacă în ultima perioadă plouat mult, noua recoltă se încadrează în parametrii de panificaţie optimi.
Chiar dacă ploile dese din această vară au îngreunat intrarea în lanuri a combinelor, în judeţul Suceava campania de recoltare a păioaselor  se va termina în cel mult 10 zile, susţine Constantin Acostoaie, şeful Serviciului „Inspecţii, implementare politici agricole şi statistică” din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură. Deja s-a tras linia sub treieratul celor 500 de hectare de orz de toamnă(2.650 kg/ha) şi 220 de hectare de orzoaică(2.750 kg/ha), cât şi sub recoltatul rapiţei, de pe cele 1500 de hectare, obţinându-se, în condiţii meteo mai puţin favorabile, peste 3.000 kg la hectar.          
Pe de altă parte, grâul şi secara au fost recoltate de pe jumătate din  suprafaţa cultivată, de 15.700 de hectare, producţia medie estimată fiind de 3.100 kg pe hectar, în creştere cu circa 10% faţă de cea înregistrată anul trecut. Constantin Acostoaie, specialist în cadrul DJA, spune că noua recoltă se încadrează în parametrii de panificaţie optimi, procesul de încolţire în spic fiind în jur de 1%, iar greutatea hectolitrică este una apreciată drept bună. „Dacă va fi vreme bună în continuare, într-o săptămână, maxim 10 zile, campania se va încheia. Producţia pentru panificaţie nu prea avut de suferit, în afara unor cazuri excepţionale procesul de încolţire în spic fiind mic, înspre deloc. De asemenea, cu toate precipitaţiile înregistrate, cea mai mare parte a recoltei are greutatea hectolitrică bună înspre foarte bună, însă aceasta depinde inclusiv de soiurile cultivate şi amendamentele administrate. În special, marii producători se declară mulţumiţi de rezultatele obţinute, acestea fiind chiar şi peste aşteptări”, precizează oficialul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.

Constantin Acostoaie susţine că, la această dată, trader-ii oferă, în funcţie de calitate, circa 0,6 lei pentru 1 kg de grâu de panificaţie şi în jur de 0,45 de lei pentru 1 kg de grâu furajer,  preţuri care nu diferă foarte mult de cele din perioada similară a anului trecut.