06 august 2014

Vereşti, comună pilot pentru amenajarea platformelor de colectare selectivă a deşeurilor  
·        Neinformaţi corect şi la timp, vereştenii s-au speriat că pe raza celor 4 sate vor fi construite gropi de gunoi puturoase, motiv pentru au cerut explicaţii autorităţilor.     
·         „Suntem conştienţi că trebuie să ne aliniem şi noi la normele Uniunii Europene, însă ne dorim ca mai întâi constructorul şi mai apoi operatorul de colectare să-şi facă datoria aşa cum ar trebui”, a declarat primarul comunei Vereşti, Dănuţ Gavriliuc.
Proasta comunicare între autorităţile judeţene sucevene, responsabilii pentru implementarea Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor”, pe de o parte, şi administraţiile locale şi locuitorii unităţilor administrativ-teritoriale, pe de altă parte, a dus la amorsarea unei stări de tensiune în comuna Vereşti. Mai întâi în satul Bursuceni, iar mai apoi în Corocăieşti, oamenii s-a ridicat împotriva platformelor de colectare selectivă a deşeurilor, conflictul izbucnind, din informaţiile pe care le avem, şi din cauza muncitorilor firmei constructoare, de la care cetăţenii ar fi în înţeles că în interiorul localităţilor componente ar urma să se construiască rampe de gunoi în sens clasic, adică gropi mizerabile, mişunând de şobolani şi răspânditoare de mirosuri pestilenţiale. Drept urmare, la convocarea primarului Dănuţ Gavriliuc, lumea s-a adunat, ieri, la Căminul cultural din Corocăieşti, unde au cerut lămuriri autorităţii locale, reprezentatului Consiliului Judeţean, cât şi celui al constructorului.                         
·        Proiectul nu este 100% perfect, putând suferi modificări şi îmbunătăţiri în baza celor propuse de cetăţeni şi reprezentanţii administraţiei locale”, susţine Petru Humeniuc, responsabil din cadrul CJ.   
În intenţia de a le îndepărta temerile, Petru Humeniuc, de la Unitatea de implementarea a Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, de pe lângă Consiliul Judeţean, le-a explicat îngrijoraţilor că, în comuna Vereşti vor fi amenajate 23 de platforme pavate, pe fiecare dintre ele urmând a fi amplasate câte 6 containere, în care locuitorii vor transporta şi depune deşeurile de plastic, sticlă, cât şi cele menajere, adunate în gospodării.   Potrivit lui Humeniuc, platforma efectivă nu va fi altceva „un sistem  de construcţie constând într-o săpătură pe o adâncime de 50 de centimetri, cu mai multe straturi de umplutură, bordurate şi cu pavele la suprafaţă”. Constructorul acestor platforme este firma locală Symmetrica, producător de pavele, motiv din care, de altfel, Vereşti a fost aleasă ca şi comună pilot pe partea de amenajare şi dotarea a platformelor de colectare  selectivă a deşeurilor, obiectiv aferent mega-proiectului judeţean amintit. Petru Humeniuc a declarat că, în comuna Vereşti, sistemul va fi funcţional începând din iunie 2015, în Sistemul Electronic de Achiziţie Publică (SEAP) fiind lansată licitaţia pentru selectarea furnizorului de containere metalice şi din material plastic, conform normelor europene, acestea a urmând a fi inscripţionate şi colorate distinct, pe fiecare categorie de deşeuri. Pe lângă cele amintite, alte 753 de containere de plastic vor fi distribuite locuitorilor comunei, în vederea colectării deşeurilor biodegradabile, „care nu trebuie amestecate cu cele menajere şi constând în coji de legume, coji de fructe, precum şi din alte resturi de produse agricole şi vegetale, care nu sunt consumate în gospodării ca hrană pentru animale”. Humeniuc a precizat că încă nu este totul bătut în cuie, cetăţenii putând face propuneri pentru punctele în care respectivele amenajări vor funcţiona. „Proiectul nu este 100% perfect, putând suferi modificări şi îmbunătăţiri în baza celor propuse de cetăţeni şi reprezentanţii administraţiei locale, însă numai în limita celor permise de reglementările europene. În caz contrar, finanţarea nerambursabilă poate fi retrasă”, a subliniat Petru Humeniuc.  
·        Noul sistem de colectare nu este unul „al apocalipsului gunoaielor”, aşa cum, din lipsă de informare, locuitorii comunei l-au perceput iniţial.
Primarul comunei Vereşti, Dănuţ Gavriliuc, a precizat că în urma discuţiilor cu locuitorii satului Corocăieşti, prezenţi la întâlnirea de ieri, s-a hotărât ca aceştia să se pronunţe asupra suprafeţelor aparţinând domeniului public pe care vor fi construite efectiv diferenţa de 6 din totalul de 8 platforme, două dintre ele fiind stabilite pentru Căminul cultural şi, respectiv, Şcoala cu clasele I-VIII din localitate. De altfel, platforma de lângă Căminul cultural va fi una „model”, cu menirea de a-i convinge pe corocăieşteni că noul sistem de colectare nu este unul „al apocalipsului gunoaielor”, aşa cum, din lipsă de informare, locuitorii comunei l-au perceput iniţial. Gavriliuc reliefează că deliberativul local a aprobat amplasamentele pentru viitoarele platforme încă din 2011, însă administraţia locală nu a fost înştiinţată despre demararea efectivă a lucrărilor. Pe de altă parte, susţine primarul de la Vereşti, la originea neînţelegerilor ar fi stat unii dintre muncitorii firmei de construcţii Symmetrica, care ar fi indus în eroare pe gospodari, lăsându-i pe aceştia să înţeleagă că noile amenajări nu vor altceva decât nişte gropi de gunoi puturoase. „Este şi interesul Primăriei, dar şi al cetăţenilor, să eliminăm starea conflictuală creată de către Consiliul Judeţean. Precizez că Primăria Vereşti nu a fost anunţată, prin vreo adresă, de către Consiliul Judeţean, că se încep lucrările. La dezinformarea făcută muncitorii constructorilor, că se fac gropi de gunoi, cetăţenii din comună au reacţionat, şi cred că au avut dreptate. La nivel de judeţ, oamenii trebuiau informaţi despre ceea ce intenţionează cu adevărat se facă, pentru că, noi acum, suntem comună pilot, dar dacă îi întrebăm pe cei din comuna vecină, Dumbrăveni, sigur că, la rându-le, au în faţă aceleaşi probleme”, a opinat şeful executivului comunei Vereşti.
·        Cu 4,37 milioane de lei, în mediul urban şi cel rural din judeţ vor fi amenajate 1.257 de platforme de colectare.
Primarul Gavriliuc a recunoscut faptul că oamenii din comună manifestă reţinere în faţa noului sistem de colectare selectivă a deşeurilor, aceştia opinând că, la fel cum se mai întâmplă, din păcate, şi în oraşele şi municipiile oraşului, unele dintre locurile special amenajate constituie adevărate focare de infecţii. Edilul-şef vereştean  spune că, personal, cât şi populaţia ar fi înclinat, mai degrabă, înspre dotarea fiecărei gospodării din cele 4 sate componente ale comunei - sub semnătură şi beneficiu de inventar -, cu câte 3-5 pubele. În acest fel, maşinile colectoare ar putea ridica, periodic, de la porţile curţilor, deşeurile adunate selectiv. Beneficiul ar consta în aceea că nu va mai apărea deja întrevăzută mizerie din jurul celor 8 platforme, care vor fi vizitate periodic de către viitorul operator  de salubritate. „Suntem conştienţi că trebuie să ne aliniem şi noi la rigorile Uniunii Europene, însă ne dorim ca mai întâi constructorul şi mai apoi operatorul de colectare să-şi facă datoria aşa cum ar trebui”, a conchis primarul comunei Vereşti, Dănuţ Gavriliuc. Precizăm că, în cadrul Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, pentru construirea de platforme de colectare a deşeurilor, la licitaţie a fost declarată câştigătoare oferta prezentată de societatea comercială Symmetrica SRL Vereşti. Valoarea contractului este de 4,37 milioane de lei (fără TVA), iar lucrările sunt estimate a se finaliza în termen de 12 luni de la data ordinului de începere a acestora. Contractul prevede construirea a 1.257 de platforme de colectare în mediul urban şi în mediul rural, implementându-se cu sprijin financiar european prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, din Fondul European de Dezvoltare Regională.  Proiectul, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Suceava, are o valoare totală de 218 milioane de lei fără TVA. Proiectul „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” prevede construirea a 2 depozite ecologice judeţene; a unei staţii de sortare; a 3 staţii de transfer şi a 5 centre de colectare a deşeurilor. Totodată, inclusă este construirea de platforme de colectare a deşeurilor reciclabile şi a deşeurilor reziduale; închiderea actualelor depozite neconforme şi achiziţionare de echipamente de colectare, respectiv de euro-containere, unităţi de compostare individuală, tocătoare  etc.