18 august 2014

Sucevenii, cel puţin două săptămâni fără apă caldă
·        În anii anteriori, revizia CET, închisă şi trecută în conservare, cât şi reparaţiile de pe reţelele se desfăşurau pe durata întregii luni august.
·        Acum, Termica în insolvenţă nu are bani, dar nici nu este interesată să facă prea mari cheltuieli, întrucât a fost eliminată de la negocieri poate pierde concesiunea sistemului de transport.                      
Începând de astăzi, pe durata a două săptămâni, locuitorii municipiului Suceava, branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, nu vor mai avea apa caldă în locuinţe. Conducerea societăţii comerciale în insolvenţă, Termica Suceava, a anunţat că, în intervalul 18-31 august, vor avea loc reparaţiile anuale la reţele, precum şi revizia în punctele termice. Oficialii operatorului Termica precizează că intervenţiile au drept scop pregătirea sistemului de alimentare cu apă caldă şi căldură pentru sezonul rece 2014-2015, creşterea siguranţei în exploatare, dar şi reducerea costurilor şi a pierderilor. Fără posibilitatea de a face o baie caldă, cel puţin două săptămâni, vor rămâne în jur de 21.000 de consumatori casnici racordaţi la „cazanul” comun, oficialii firmei de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice dând asigurări că se va lucra în aşa fel încât termenul de 31 august, stabilit pentru reluarea furnizării, să nu fie depăşit. Obiectivul principal al intervenţiilor de anul acesta  îl constituie înlocuirea unor conducte de pe traseul noua centrală de termoficare a Bioenergy-centrala pe CAF de la Ambro, valoarea lucrărilor fiind estimată a fi de până la 150.000 de lei.  Intervenţii importante ar trebuie să aibă loc şi  cartierele Cuza Vodă şi Obcini, însă, din câte s-a lăsat de înţeles, Termica în insolvenţă nu dispune de banii necesari. Pe de altă parte, din cauza datoriilor mari pe care le are, firma din Lunca Sucevei a fost declarată neeligibilă la negocierile pentru preluarea în concesiune a sistemului de transport, distribuire şi furnizarea agentului termic, scos la licitaţie în această vară. În acelaşi timp, Termica are de încasat de la populaţie circa 20 de milioane de lei, precum şi sume importante de la bugetul local, în contul diferenţei dintre tarifele la gigacalorie, precum şi  cel al pierderilor de pe reţele.  De regulă, în anii anteriori,  revizia în Centrala Electrică de Termificare(CET), închisă şi în conservare, cât şi reparaţiile de pe reţelele de transport şi distribuţie se desfăşurau pe durata întregii luni august.