12 august 2014

Fermierii suceveni aşteaptă lansarea noilor finanţări europene
·        Aceştia sunt interesaţi mai mult de succesoarele măsurilor privind susţinerea instalării tânărului fermier şi sprijinirea fermelor de subzistenţă.
·         „Se speră ca aceste sume să ajungă la beneficiarii care sunt cu adevărat fermieri, pentru că au mai fost anumite sincope, corectate pe parcursul anilor trecuţi”, informează Mihai Moraru, şeful AFIR.
Versiunea oficială a Planului Naţional de Dezvoltare Rurală este transmisă Comisiei Europene de la Bruxelles, sperându-se ca noul PNDR să fie peste aprobat în circa două luni, după care Agenţai pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale va pune la dispoziţie ghidurile solicitantului şi fişele măsurilor, informează Mihai Moraru directorul  executiv al instituţiei sucevene. Şeful AFIR Suceava evidenţiază că deja există două măsuri de care fermierii sunt interesaţi cel mai mult, prima dintre ele fiind Măsura 6.1, succesoarea Măsurii 1.1.2, „Instalarea tinerilor fermieri”. „Acesta vine cu unele modificări constructive, suma maximă acordată crescând până la 60.000-70.000 de euro, iar finanţarea fiind integrală din fondurile bugetului de stat şi cele ale Comisiei Europene. De asemenea, se schimbă sistemul, în sensul că nu vor mai fi luate în considerare unităţile de  dimensionare economică, ci se va aplica o nouă formă de evaluare a proiectelor, şi anume valoarea producţiei standard”, arată Moraru, precizând că aceasta din urmă, obţinută în exploataţia proprietate, trebuie să fie cuprinsă între 15.000 de euro şi 50.000 de euro.  De mare interes este, de asemenea, Măsura 6.3, continuarea Măsurii 1.4.1 „Sprijin pentru fermele de subzistenţă”, prin intermediul căreia agricultorii pot accesa, pentru un singur proiect, fonduri de 15.000 de euro. La fel ca şi în cazul de mai sus, viitorul beneficiar trebuie să facă dovada existenţei unei ferme  şi a unei producţii standard variind între 8.000 de euro şi 15.000 de euro. „Se speră ca aceste sume să ajungă la beneficiarii care sunt cu adevărat fermieri, pentru că au mai fost anumite sincope, dar care s-au corectat pe parcursul anilor trecuţi. Beneficiarii  trebuie să fie stabiliţi în mediul rural, să existe o exploataţie pe care o preiau sau pe care au deţin deja, şi pe care vor să dezvolte, să aibă locul de muncă şi domiciliul în localitatea în care se dezvoltă investiţia”, arată şeful AFIR Suceava, Mihai Moraru, subliniind că va face demersurile ca informaţiile să ajungă cât mai corecte şi complete la fermierii suceveni. Prin noua programare europeană, în cadrul politicii agricole comune şi Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru România este alocată o sumă de 8,15 miliarde de euro. În scopul reducerii birocraţiei, noul PNDR are 14 măsuri, comparativ cu cel din din exerciţiul bugetar european 2007-2014, care a avut 24 de măsuri.  Măsurile din actualul „şeptenal european” au în vedere, în principal, dezvoltarea infrastructurii rurale, investiţiile în ferme şi în industria alimentară.