Culturile de cartofi, sub
ameninţarea manei şi putregaiului
·
Afectate sunt suprafeţele micilor producători, respectiv
a celor care nu au aplicat tratamentele corespunzătoare.
·
Deoarece mai este nevoie încă de perioadă de maturizare,
campania de recoltare va începe înspre sfârşitul lunii.
Culturile de cartofi din judeţul Suceava stau sub spectrul ameninţării a
două boli periculoase, respectiv putregaiul şi mana. Suprafaţa totală cultivată
este de 21.000 de hectare, iar în condiţiile mai aparte din acest an, cu
precipitaţii îndelungate, tuberculii s-au dezvoltat în ritm întreţinut, având
deja dimensiuni mai mari decât în mod obişnuit. „Cartofii sunt foarte
bine dezvoltaţi. Problema este că, după ploile prelungite căzute, a dat soarele
puternic, care a favorizat apariţia manei. Însă, la cei care sunt cunoscuţi
drept cultivatori adevăraţi, s-au făcut tratamentele necesare, iar culturile
arată foarte bine”, declară Constantin Acostoaie, şeful Serviciului„Inspecţii,
implementare politici agricole şi statistică” al Direcţiei Judeţene pentru
Agricultură. Responsabilul DJA precizează că, la fel, din cauza intervalului prelungit
cu umezeală ridicată, fermierii care nu au aplicat la timp tratamentele obligatorii
se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte atacul putregaiului. Potrivit
lui Acostoaie, boala este periculoasă, întrucât poate afecta tuberculii în
proporţii însemnate. Deoarece mai este nevoie încă de perioadă de maturizare, campania
de recoltare va începe înspre sfârşitul lunii. „Lujerii sunt încă verzi,
cartofii se dezvoltă în continuare, până la sfârşitul lunii august, începutul
lui septembrie, când demarează recoltarea. Însă, importantă este maturizarea
din această perioadă”, a explicat Constantin Acostoaie. Deocamdată, nu
se poate estima o producţie medie la hectar, însă premisele sunt favorabile
unei recolte superioare din punct de vedere cantitativ. Obţinerea de cartofi
mari sau a unora afectaţi de putregai va afecta pe micii producători, care, de
regulă, îşi asigură sămânţa pentru anul viitor din recolta proprie. Marii
cultivatori, societăţi şi asociaţii agricole, nu vor avea de suferit din acest
punct de vedere, întrucât aceştia îşi înfiinţează loturi semincere sau se
aprovizionează de la producători sau furnizori autorizaţi.