15 august 2014

Noua alianţă PNL-PDL a blocat şedinţa Consiliului Local în care urma să se hotărască soarta termoficării  
·        Au fost ceva divergenţe, fiind vorba despre o foarte importantă decizie de luat”,  a precizat Lucian Harşovschi, liderul consilierilor PDL.
·        „Este o şedinţă foarte importantă, un subiect foarte important, care solicită foarte multe discuţii”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei, consilieri PNL.   
Aproape 30 de minute s-au lăsat aşteptaţi ieri, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local Suceava, aleşii PDL şi PNL, respectiv ai noii Alianţe Creştin Liberale. Aceasta din urmă deţine, acum, majoritatea în deliberativul local, fiecare dintre cele două partide având 10, respectiv, câte 6 reprezentanţi. I-au aşteptat pe consilierii ACL atât colegii lor din PSD, primarul Ion Lungu - întors din concediu special pentru şedinţă -, şefi ai compartimentelor executivului local, administratorul special la Termica, Ovidiu Dumitrescu, reprezentantul administratorului judiciar al societăţii, Teodor Matei, directorul general al Bioenergy, Vasile Ilie, precum şi reprezentanţi ai sindicaliştilor.   Pe ordinea de zi figura un singur  punct, respectiv cel privind aprobarea continuării procedurii de negociere în vederea delegării prin concesionare a gestionării  serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic produs în sistem centralizat, un subiect fierbinte, mai ales că tergiversarea luării unei hotărâri pune sub semnul întrebării asigurarea încălzirii apartamentelor sucevenilor în iarna care vine. După două etape de licitaţie, la care nu s-au prezentat minim 3 ofertanţi, la cea de a treia etapă,  respectiv cea de negociere directă, invitate au fost doar societăţile comerciale Termica Suceavaşi Thermonet Suceava, primul dintre ofertanţi, adică actualul prestator,  fiind declarat neelegibil.
Plicul cu oferta Thermonet nu a fost deschis, aşa cum ar fi trebuit, întrucât, printr-o adresă, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Comunale(ANRSC) - dată fiind aprobarea planului de reorganizare a societăţii comerciale Termica -, recomanda suspendarea procesului de delegare a gestiunii, până la definitivarea procesului de reorganizare a firmei în cauză. Ieri, plenul Consiliului Local trebuia să hotărască suspendarea procedurii de delegare a gestiunii serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic ori continuarea parcursului legal, prin deschiderea plicului cu oferta Thermonet Suceava şi, mai apoi, cu derularea negocierilor.

·        Pentru declanşarea dezbaterilor era necesară o prezenţă de jumătate plus unul din total, adică a minim 12 consilieri, or în sală s-au adunat doar 8 aleşi municipali.
Totuşi, din cei 6 aleşi ai PNL s-a prezentat în sala de şedinţe, vrând-nevrând, preşedintele de şedinţă, viceprimarul Ovidiu Doroftei, cât şi consilierul local Vasile Mocanu, simpatizant al Partidului Liberal Reformator, al lui Călin Popescu Tăriceanu. „Este o şedinţă foarte importantă, un subiect foarte important, care solicită foarte multe discuţii. Acesta este şi motivul pentru care unii dintre noi au întârziat şi, întrucât nu întrunim cvorumul necesar, propun să ne întâlnim luni la ora 10.00, într-o şedinţă extraordinară, pentru a relua discuţiile pe acest subiect”, a precizat Ovidiu Doroftei.
Secretarul municipiului a arătat că în cazul în care numărul minim de consilieri necesar pentru aprobarea sau respingerea unei hotărâri nu se întruneşte, discuţiile se amână până se realizează cvorumul prevăzut  de lege. „În momentul în care nu se întruneşte cvorumul, proiectul de hotărâre supus dezbaterii se amână până la următoarea şedinţă în care se întruneşte cvorumul”, a pus în vedere, Ioan Ciutac. 
Reprezentatul celor 10 consilieri ai PDL a fost Lucian Harşovschi, care a scuzat absenţa colegilor săi de partid prin aceea că aceştia nu au avut la dispoziţie toate datele necesare pentru a se pronunţa în deplină cunoştinţă de cauză. „Până atunci(luni 18 august n.a.), vom avea toate datele, pentru că au fost ceva divergenţe, fiind vorba despre o foarte importantă decizie de luat”,  a precizat Lucian Harşovschi.   

Consiliul Local are 23 de membri, de la PSD luând parte la şedinţă  4 consilieri, în sală fiind prezent alesul PPDD, Adrian Arămescu. Pentru declanşarea dezbaterilor era necesară o prezenţă de jumătate plus unul din total, adică a minim 12 consilieri, or în sală s-au adunat doar 8 aleşi municipali.