27 august 2014

Maidanezii din Suceava, înghesuiţi în adăposturi subdimensionate şi hrăniţi   necorespunzător
·        Autorităţile locale au votat asocierea cu persoană juridică în vederea capturării câinilor vagabonzi, însă aceştia nu îşi vor găsi locul în amenajările deja aglomerate de pe malul Sucevei.   
·        Nici hrănirea nu poate fi asigurată, resturile alimentare de la cantine, folosite în prezent în alimentaţia caninelor din adăposturi, fiind interzise prin lege.   
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a reclamat că dimensiunile adăposturilor pentru câinii fără stăpân din Lunca Sucevei nu sunt în corelaţie cu numărul mare de animale găzduit în cele două amenajări specializate ale Primăriei. Cel puţin aşa afirmă Doiniţa Cocriş, consilier municipal, preşedinte al unei asociaţii de protecţia animalelor, care a precizat în şedinţa deliberativului că ar trebui gândite şi la unele măsuri de extindere a spaţiilor respective.  „Trebuie să ne gândim ce vom face cu acei câini în adăpost, pentru că am fost atenţionaţi de Direcţia Sanitară Veterinară - iar toate documentele de inspecţie au fost transmise Primăriei - că este nevoie de spaţii de cazare. Este să vedem dacă mai construim nişte ţarcuri şi, de asemenea, să asigurăm condiţii de întreţinere, până ce Direcţia va hotărî ce se va întâmpla cu aceşti câini”, a reliefat alesul local PSD.  Cocriş a semnalat şi un alt aspect care ar trebui să provoace îngrijorare autorităţile locale, cel privind insuficienţa hranei pentru caninele închise în adăposturile de pe malul Sucevei. „Nu rezolvăm problema cu adusul mâncării de la cantine şcolare, iar pe de altă parte, şi poate chiar în primul rând,  trebuie să avem în vedere că nu ne permite legea să facem lucrul acesta”, a pus  în vedere Doiniţa Cocriş.  Semnalele de alarmă au fost trase în timpul dezbaterilor proiectului de hotărâre privind asocierea municipiului Suceava cu o persoană juridică care ar urma să se ocupe cu activitatea de capturare, transport şi predare a câinilor comunitari fără stăpân, proiect votat cu 16 voturi „pentru” şi o abţinere, restul de consilieri, până la totalul de 23, absentând de la şedinţa de marţi.  
·        O soluţie mai viabilă ar putea oferi un consiliul local format din copiii şi bătrânii care au fost muşcaţi de maidanezi, de alesul PPDD, Adrian Arămescu.            
Secretarul municipiului Ioan Ciutac a precizat că viitorul asociat va acţiona în complementaritate cu serviciul specializat al executivului, până la reluarea licitaţiei de desemnarea a unui operator extern, licitaţie suspendată din cauza atacării în instanţă a Legii privind gestionarea câinilor  fără stăpân.          „Nu este vorba despre un nou operator. Acesta rămâne municipiul Suceava, însă, în completarea serviciului, se asociază cu o persoană juridică. Un nou operator vom avea în momentul în care se va continua  procedura de licitaţie, asocierea fiind valabilă până se va încheia licitaţia”, a declarat Ioan Ciutac.Consilierul PPDD, Adrian Arămescu s-a arătat nemulţumit şi a reproşat autorităţilor locale neputinţa de care dau dovadă în ceea ce priveşte luarea unei măsuri de rezolvare a problemei câinilor hoinari, alesul municipal exprimându-se chiar în favoarea unei soluţii mai dure. „Au existat prevederi legale care prevedeau eutanasierea, însă acum s-a revenit şi au fost interzise. Nu facem legi clare, de asta România nu avansează. Problema trebuie rezolvată de către un serviciu local, la fel ca în ţările civilizate: îi strângem, îi ducem în adăpost şi, dacă nu îi adoptă nimeni, îi eutanasiem”, a explicat Adrian Arămescu, adăugând că o a soluţie mai viabilă  ar putea oferi un consiliul local format din copiii şi bătrânii care au fost muşcaţi de maidanezi.