30 aprilie 2014

Trei contestaţii la licitaţia pentru reabilitarea străzilor, podului rutier de peste râul Suceava şi pasajului CFR Iţcani 
·        Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor s-a adresat însăşi asociaţia de firme câştigătore, care a cerut organismului din Capitală să nu ia în considerare contestaţiile firmelor nemulţumite. 
·        Vom intra cu siguranţă în criză de timp, însă sperăm să mai obţinem o prelungire”, reliefează edilul-şef  Ion Lungu. 

Trei dintre ofertanţii la licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor de modernizare cu fonduri europene a 10 artere din municipiul Suceava a podului de peste râul Suceava şi pasajului de cale ferată, ambele din cartierul Iţcani, precum şi a două poduri din Burdujeni, s-au adresat Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Şeful administraţiei locale din reşedinţa de judeţ, Ion Lungu, a  declarat că, o dată cu întârzierile cauzate de analizarea şi soluţionarea contestaţiilor se intră în criză de timp.  întrucât termenul de finalizare a lucrărilor este data de 15 iulie 2015, iar intervenţiile sunt de amploare destul de mare.„De ceea ce ne-am temut nu am scăpat. Din păcate sunt 3 contestaţii depuse la proiectul privind reabilitarea celor 10 străzi, repararea capitală a podului de peste râul Suceava şi pasajul de calea ferată din zona Iţcani”,  a iterat ieri, Lungu într-o conferinţă de presă. Contestaţii au făcut Tehnic Asist Botoşani, descalificată la licitaţiei pe motiv de lipsă de lucrării similare, Geprocon Iaşi care a pierdut în faţa competitorilor. Cel mai interensantă este însă contestaţia venită din partea uneia dintre firmele asociaţiei câştigătoare a licitaţiei pentru atribuirea execuţiei, respectiv Victor Construct Botoşani.„Însăşi câştigătorul, firma Victor Construct a făcut o contestaţie ideea de a nu lua în considerare celelalte două contestaţii. După ce vin răspunsurile de la CNSC, ce care dă sentinţa definitivă este Curtea de Apel. Deci, este clar, demararea acestor lucrări va fi întârzia. Încerc să cred că CNSC va da un răspuns cât mai rapid, astfel, încât, în cele din urmă, să reuşim să desemnăm un câştigător. Vom intra cu siguranţă în criză de timp, iar atunci când se ajunge în această situaţie lucrările se fac cum se fac. Sperăm să mai obţinem o prelungire dar vom vedea la momentul potrivit”, reliefează edilul-şef. Lungu s-a arătat nemulţumit că nu au fost adoptate prevederi legale care să sancţioneze firmele care, ştiind că nu au dreptate, contestă doar de dragul de a contesta. „S-a spus că propunerile nu sunt în concordanţă cu normele europene privind concurenţa şi, ca atare, nu s-a mai întâmplat nimic”, a explicat primarul Ion Lungu. Reamintim că licitaţia pentru proiectul de modernizare cu fonduri rezultate în urma economiilor din cadrul POR a fost câştigată  asocierea Idecon Zaragoza, Victor Construct Botoşani şi Autotehnorom Suceava pentru 18,8 milioane de lei(fără TVA), adică la 72,3% din valoarea indicatorilor tehnico-economici iniţiali.