11 aprilie 2014

După ce le-au trebuit 3 luni pentru a vota o hotărâre,
Autorităţile sucevene nu au reuşit să rezolve problema  finanţării handbalului universitar
·        Fără bani rămân şi ramurile sportive din structura CSM, primarul Ion Lungu precizând că deliberativul local ar putea aproba parteneriate de colaborare,” într-o altă structură de finanţare”.

Primăria Suceava va disponibiliza o parte din fondurile publice nerambursabile pentru finanţarea activităţilor sportive şi culturale. La comisia de specialitate de pe lângă autorităţile locale au fost depuse 17 dosare de participare la licitaţie, în urma analizării acestora declarate câştigătoare fiind doar 4 proiecte. Dacă 5 documentaţii au fost respinse, în cazul a 8 dintre proiecte nu au existat competitori, cei cu pricina urmând a se înscrie în a doua etapă şi abia ulterior să adjudece şi să acceseze finanţarea votată de către aleşi.  
Fericitele câştigătoare ale banilor acordaţi din fonduri publice sunt echipa de fotbal Rapid CFR Suceava - 1 milion de lei,  precum şi susţinătorii a 3 proiecte culturale. Este vorba despre Asociaţia „Arcanul” a Universităţii „Ştefan cel Mare” – 30.000 de lei, a acţiune de tipărire de carte - cu 8.700 de lei şi organizarea unui vernisaj de artă, pentru care se acordă 5.000 de lei. Deşi au fost au fost aprobate de Consiliul Local, fondurile respective nu vor ajunge la echipă masculină de handbal C.S. „Universitatea” Suceava, dar nici la ramurile sportive din structura Clubului Sportiv Municipal.  Justificarea autorităţilor este că Legea nr. 350 permite finanţarea din bugetul local doar a asociaţilor şi fundaţiilor de drept privat.  „O serie de proiecte nu au intrat în faza de selecţie întrucât nu îndeplinesc condiţiile de legalitate, în sensul că sunt proiecte care au acţionar public şi nu pot fi finanţate din fonduri publice. Ca atare, pentru acestea, vom intra în şedinţa Consiliului Local cu parteneriate de colaborare într-o altă structură de finanţare, în afara fondurilor nerambursabile”, a explicat şeful executivului local sucevean, Ion Lungu. Conform hotărârii aleşilor municipali, suma pusă la bătaie fiind de 2,742 de milioane de lei, dintre care 2,54 de milioane de lei pentru sport, iar diferenţa pentru cultură şi educaţie. Handbalul masculin, prin C.S. „Universitatea” ar fi avut la dispoziţie 1 milion de lei. Pentru rugby s-a votat 150.000 de lei; volei-100.000 de lei, tenis de câmp-40.000 de lei; tir sportiv-35.000 de lei; hochei, box şi baschet-câte 30.000 de lei; atletism-25.000 de lei; lupte, canotaj şi fotbal Cupa bugetarilor-câte 15.000 de lei; înot, tenis de masă, şah şi dans sportiv-câte 10.000 de lei, în timp ce aruncarea cu săgeţi(darts) ar putea primi 5.000 de lei.